Cetăţenii şi agenţii economici din municipiul Sfântu Gheorghe vor plăti taxe şi impozite mai mari începând de anul viitor.

Consiliul local municipal a aprobat ieri, în ultima şedinţă din acest an, majorarea cu 10% a taxelor şi impozitelor locale pe clădirile şi terenurile aparţinând persoanelor fizice şi cu 50% pentru persoanele juridice.

Consilierul local Balint Jozsef (Partidul Civic Maghiar) a susţinut ca majorarea să fie de doar 20% în cazul agenţilor economici, având în vedere contextul economic nefavorabil, însă propunerea a fost respinsă prin votul majoritar al consilierilor UDMR.

„Cei patru ani de criză şi-au pus puternic amprenta asupra mediului de afaceri, iar întreprinzătorii nu mai rezistă la noi biruri. 50% este foarte, foarte mult. Practic, Consiliul local a depăşit cota de 1,5% din valoarea de inventar a clădirilor şi terenurilor recomandată de Guvern şi a stabilit-o la 1,8%. (…) Dacă tot ridicăm ştacheta s-ar putea ca unii să nu mai poată să o sară, iar astfel riscăm ca încasările la bugetul local să scadă”, a spus Balint Jozsef.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a precizat că majorarea a fost îndelung chibzuită şi luată în urma consultărilor cu reprezentanţii mediului de afaceri. El a menţionat, de asemenea, că autorităţile locale sunt nevoite să majoreze taxele şi impozitele pentru că nu se mai pot baza pe ajutorul Guvernului de la Bucureşti, prin urmare vor trebui să se axeze pe veniturile proprii şi pe fondurile europene.

Totodată, potrivit primarului, municipalitatea are nevoie de resurse proprii pentru a putea participa la cofinanţarea proiectelor europene.

Nu în ultimul rând, Antal Arpad a amintit că taxele şi impozitele locale nu au mai fost majorate din anul 2009, dimpotrivă fiind diminuate, iar acum au fost readuse la nivelul de acum trei ani.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail