Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a organizat sâmbătă un miting pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc în faţa Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat pentru AGERPRES că autonomia este soluţia pentru apărarea identităţii maghiarilor şi secuilor din această zonă şi reprezintă un prim pas spre federalizare.

Acesta a mai spus că prin acest miting politicienii au dorit să demonstreze autorităţilor de la Bucureşti şi celor europene că ideea autonomiei se bucură de susţinere din partea comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc, respectiv din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Şi UDMR a participat la mitingul organizat de PPMT 

Şi UDMR, principalul contracandidat al PPMT la alegerile parlamentare, s-a solidarizat cu această acţiune şi a mobilizat o parte dintre participanţi, motivând că autonomia este o cauză comună.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că autonomia teritorială este o cauză comună a tuturor secuilor, iar acesta a fost motivul pentru care UDMR s-a solidarizat cu celălalt partid maghiar, deşi este principalul competitor în cursa electorală.

”E o acţiune de solidaritate faţă de autonomia pe care o dorim toţi secuii din Ţinutul Secuiesc. (…) Nu cred, ci am convingerea că vom obţine această autonomie, întrebarea este când. (…) Dorim să trăim liberi pe pământul nostru natal, dorim ca limba noastră să fie limbă oficială nu doar în Uniunea Europeană şi la Bruxelles, ci şi pe pământul nostru natal, dorim să gestionăm fondurile pe care cetăţenii care trăiesc în această zonă le plătesc, să le gestionăm mai eficient şi mai bine decât o fac cei de la Bucureşti. Pur şi simplu vrem o regiune autonomă aşa cu au şi alţi cetăţeni din UE, nu dorim nimic din ce nu există în alte regiuni şi pentru alte comunităţi din Europa”, a declarat Antal Arpad.

Acesta a mai spus că, deşi a fost o acţiune de campanie electorală a PPMT, orice ocazie este ”binevenită” pentru a spune răspicat că secuii vor autonomie.

Potrivit preşedintelui PPMT, Toro T.Tibor, care candidează pentru Senat în colegiul Sfântu Gheorghe-Baraolt din judeţul Covasna, comunitatea maghiară va continua să lupte pe cale paşnică şi democratică pentru autonomie.

”Mesajul nostru a fost foarte clar – dorim autonomia Ţinutului Secuiesc, dorim un parteneriat strategic cu comunitatea românească din Transilvania, credem că autonomia Ţinutului Secuiesc este în interesul întregii Românii, la fel ca şi reorganizarea pe principii federale a României. Totodată am transmis că suntem foarte hotărâţi în această luptă dusă cu mijloace paşnice şi democratice, că nu ne vom opri, că vom ieşi pe stradă de câte ori e nevoie, vom uza de toate mijloacele care există ca să sensibilizăm majoritatea, să găsim parteneri în rândul comunităţii române şi în cele din urmă să creăm cadrul legislativ şi constituţional pentru realizarea doleanţelor noastre. Declaraţia adoptată azi la Sfântu Gheorghe conţine tocmai aceste idei – hotărârea de a continua, de a nu ne opri până când nu vom legifera statutul special al Ţinutului Secuiesc, până când nu vom legifera autonomia culturală a comunităţii maghiare din Transilvania”, a declarat Toro T. Tibor.

Acesta a mai spus că mitingul a reprezentat un moment important deoarece a reunit pentru o cauză comună principalii reprezentanţi ai forţelor politice şi societăţii civile maghiare şi a arătat că dezideratul autonomiei are susţinerea comunităţii maghiare.

Mitingul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Naţional Secuiesc şi al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, două formaţiuni civice autonomiste, conduse de Izsak Balazs şi Tokes Laszlo, prezenţi şi ei la această manifestaţie.

Potrivit organizatorilor, la miting au participat circa 4.000 de persoane, dar organele de ordine au estimat că au fost prezenţi mai puţin de 1.000 de oameni. Manifestanţii au arborat steaguri secuieşti şi au scandat mesaje autonomiste, cum ar fi ”Să piară Trianonul”. Printre manifestanţi s-au numărat reprezentanţi ai organizaţiilor de extremă dreaptă ”Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate” (HVIM) şi Csibi Barna, harghiteanul care anul trecut a spânzurat în public un manechin cu chipul lui Avram Iancu.

PC salută neparticiparea majorităţii membrilor comunităţii maghiare la miting 

Conducerea Partidului Conservator (PC) Covasna salută faptul că marea majoritate a membrilor comunităţii maghiare s-a delimitat de ”provocările naţionaliste” ale politicienilor maghiari, neparticipând la mitingul pentru autonomie organizat sâmbătă la Sfântu Gheorghe.

Preşedintele PC Covasna, Dan Suciu, susţine, într-un comunicat de presă, că ”participarea extrem de redusă, mult sub previziunile organizatorilor, transmite un important semnal că la nivelul comunităţii maghiare începe să crească dezinteresul faţă de şlagărele electorale autonomiste”.

”Dezinteresul maghiarilor arată clar că aceştia s-au săturat de cei care şi-au făcut o meserie din a fi speculanţi şi traficanţi ai etno-spiritului secuiesc. După 22 de ani în care singurele rezultate ale politicienilor maghiari sunt propria îmbogăţire şi sărăcirea populaţiei, lumea începe să înţeleagă că este victima manipulărilor interesate şi a nepăsării faţă de agenda reală a locuitorilor. Numeroasele scandaluri privind implicare politicienilor maghiari în fraudarea fondurilor publice, cercetarea şi chiar condamnarea lor de către instanţele de judecată au creat nemulţumiri profunde în rândul locuitorilor, care se simt folosiţi în scopuri electorale şi abandonaţi când e vorba de bunăstarea şi dezvoltarea comunităţii”, se arată în comunicat.

Dan Suciu remarcă, de asemenea, că întreaga campanie electorală a UDMR şi a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania se bazează exclusiv pe mesaje autonomiste şi nicidecum pe măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor de rând, fapt ”sancţionat de electoratul maghiar, sătul de minciună şi manipulare”.

”Faptul că lideri importanţi ai UDMR, cum sunt Gyorgy Frunda sau Marko Bela, s-au delimitat de mesajele autonomiste, refuzând chiar să participe la dezbaterea din Parlament a proiectului de lege a autonomiei înaintat de UDMR, a convins electoratul maghiar că întreaga propagandă cu teme cum ar fi federalizarea sau autonomia teritorială pe criterii etnice nu sunt altceva decât intoxicări ale populaţiei pentru conservarea privilegiilor politice ale unor anumite grupuri de interese. În timp ce liderii maghiari se prezintă la Sfântu Gheorghe îmbrăcaţi în costume scumpe, populaţia municipiului este nevoită să se îmbrace de la magazinele second hand, care au împânzit oraşul. Opulenţa, luxul şi extravaganţa politicienilor maghiari se pare că nu mai fac casă bună cu sărăcia generalizată şi disperarea populaţiei”, conchide liderul PC, care candidează pentru Camera deputaţilor în colegiul uninominal Târgu Secuiesc.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail