În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Centrul de Voluntariat HITI, au fost prezentaţi cei doi voluntari tineri de naţionalitate kurdă din Turcia, care vor activa în cadrul centrului în următoarele 10 luni.

Potrivit unui comunicat de presă, în timpul vacanţelor de vară tinerii centrului HITI au organizat diferite programe pentru copiii romi din „Örkő”, şi de aici a venit ideea de a depune proiectul la programul Tineret În Acţiune, acţiunea Serviciul European de Voluntariat (SEV).

Coordonatorul centrului HITI, Grüman Éva-Orsolya a precizat ca organizația participă permanent în proiecte internaţionale de tineret. „Din punctul nostru de vedere, este importantă prezenţa celor doi voluntari, şi sperăm ca tinerii noştri având la bază modelul lor să îşi asume un rol mai accentuat în cadrul organizaţiilor de tineret din judeţ”, a afirmat Grüman Éva-Orsolya.

Filiz Kaya, în vârstă de 25 ani, având profesia de sociolog, a luat parte la mai multe programe de tineret în Turcia. A declarat că pentru tinerii din Turcia este greu să călătorească în ţările Uniunii Europene şi acest fapt a stat la baza deciziei ei de a aplica la SEV. Este important pentru ea să cunoască o altă cultură, şi să aprofundeze cunoştinţele de limba engleză.

Seyhmus Karadas, 19 ani, a terminat şcoala de informatică, a precizat că situaţia minorităților din Turcia este cu totul altfel în Europa, a dorit sa devină voluntar în România ca să poată vedea problemele minorităților din România.

Proiectul finanţat a primit titlul „Dincolo de zid” şi în cadrul căreia voluntarii internaţionali vor organiza activităţi pentru copiii romi săptămânal la biroul HITI. Totodată fac activităţi de voluntariat la biblioteca liceului Szekely Miko, participă la cursuri de engleză la şcoala Ady Endre, şi predau lecţii de limba turcă la biroul HITI.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail