Preşedintele PC Covasna, Dan Suciu, candidat pe listele USL pentru funcţia de deputat în colegiul Târgu Secuiesc, a lansat joi, în cadrul unei întâlniri cu alegătorii, proiectul legii „Transparenţei totale în achiziţiile publice”, pe care vrea să îl promoveze în Parlament.

Dan Suciu menţionează într-un comunicat de presă remis AGERPRES că actuala Lege a achiziţiilor publice are „foarte multe lacune şi portiţe”, prin urmare a gândit un proiect legislativ prin care achiziţiile să se facă în mod unic de pe un site naţional, unde firmele să îşi posteze ofertele. Prin urmare, instituţiile publice şi societăţile cu capital de stat ar urma să facă achiziţii exclusiv de pe acest site, deschis şi ofertanţilor internaţionali, având obligativitatea să cumpere produsul sau serviciul cu cel mai mic preţ.

„Din procesul achiziţiilor publice ar dispărea astfel toate căpuşele, de la amicii primarilor care vând hârtie de xerox la preţ de foiţă de aur, până la „băieţii deştepţi” care intermediază bunuri şi servicii, sau constructorii care nu ne mai termină de 20 de ani autostrăzile. De ce să nu ne facă autostrăzi nişte firme nemţeşti, care lucrează de cinci ori mai ieftin, mai repede şi mai de calitate decât cei pe care îi vedem acum?”, afirmă Dan Suciu.

În opinia lui, acest proiect de lege ar elimina birocraţia, licitaţiile trucate, încredinţările directe „pe ochi frumoşi”, supraevaluarea, şpaga şi corupţia şi ar asigura o transparenţă totală privind cheltuirea fondurilor publice, precum şi o economisire a acestora. Suciu estimează că prin eliminarea „căpuşelor” şi „intermediarilor” care „gonflează preţurile dincolo de limita nesimţirii” s-ar putea economisi peste zece miliarde de euro anual.

Liderul PC a mai lansat ideea unui proiect de lege care să interzică pe teritoriul României campaniile electorale cu mesaje şovine, extremiste şi iredentiste, precum şi obligativitatea testării periodice a demnitarilor cu detectorul de minciuni.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail