Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a condamnat tema cu care UDMR şi-a deschis campania electorală în judeţul Covasna, arătând că liderii Uniunii s-au lansat în atacuri publice directe la adresa prefectului Codrin Munteanu, transformându-l în „inamicul public numărul 1 al maghiarilor”.

Horia Grama a arătat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că UDMR Covasna şi-a început campania electorală înainte cu o zi de startul oficial, organizând un miting cu steaguri secuieşti în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în cadrul căruia a „incitat” cetăţenii maghiari atât împotriva acestei instituţii, cât şi a lui Codrin Munteanu personal.

Grama a mai spus că liderii UDMR Covasna „uzează de tertipuri”, „răstălmăcesc” acte şi declaraţii ale prefectului, le scot din context şi manipulează comunitatea maghiară.

„E un lucru foarte grav şi atrag atenţia liderilor naţionali să nu mai permită astfel de manifestări politice în raport cu instituţii ale statului român, pentru că prefectul prin atribuţiile pe care le are trebuie să vegheze la respectarea ordinii şi legalităţii, la legalitatea actelor emise de autorităţile locale şi la respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Prefectul şi-a îndeplinit atribuţiile atacând în instanţă o hotărâre care nu respecta folosirea limbii române, iar UDMR a făcut un eveniment, răstălmăcind, făcând din Codrin Munteanu inamicul public numărul 1 al maghiarilor, ceea ce nu e adevărat. (…) Liderii UDMR şi-au stabilit ca obiectiv de campanie răsturnarea prefectului prin manipulare şi inducere în eroare. (…) Codrin Munteanu este un înalt funcţionar public care îşi face treaba şi nu e corect ce face UDMR”, a declarat Horia Grama. Potrivit acestuia, instanţa de judecată va avea ultimul cuvânt de spus cu privire la legalitatea actelor atacate de prefect, prin urmare nu se justifică în nici un fel scoaterea oamenii în stradă de către UDMR.

Liderul PSD, care candidează pentru recâştigarea mandatului de deputat în colegiul Întorsura Buzăului, a menţionat că a pledat în permanenţă ca în judeţul Covasna să existe pentru echilibru un prefect român, capabil să stopeze eventualele „tentaţii de abuz”.

„Faptul că în Covasna e un prefect român, a fost un obiectiv al meu. E absolut normal ca într-un judeţ dominat în administraţie de maghiari şi UDMR să existe un prefect român capabil să ia măsuri atunci când există tentaţia de a face abuz de putere. Şi sunt de părere că asta trebuie să fie o regulă şi un principiu”, a spus Grama, menţionând şi că UDMR ar fi vrut să-şi pună „un om la Prefectură care să închidă ochii la abuzuri”.

Grama a mai adăugat că UDMR este o formaţiune „greu de digerat” pentru USL şi că o astfel de politică nu va aduce în nici un caz Uniunea în postura de a intra la guvernare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail