Timp de zece zile, în perioada 26 octombrie – 4 noiembrie, un număr de 21 de tineri din România, Ungaria şi Turcia au luat parte la acţiunea intitulată „Schimb de tineri”,  care a fost organizată  la Zagon, de  Asociația de Tineri din Ardeal, prin programul „Tineret în Acțiune”.

Întâlnirea a avut ca temă dezbaterea trecutului, prezentului și viitorului Uniunii Europene. Reprezentantul organizatorilor, Nagy Attila, a declarat că în primele zile tinerii  și-au revizuit cunoștințele despre viața și realizările scriitorului Kelemen Mikes, din perspectiva celor trei țări în care  unde a trăit marele cărturat covăsnean. Apoi, participanţii  au vizitat comuna Zagon dar şi alte  locații interesante din județul Covasna.

Primarul Kis Josif a fost alături de tinerii cărora le-a prezentat mai multe date  despre comuna Zagon, dar totodată le-a fost şi ghid  în vizita pe care au făcut-o la Centrul Cultural, ce se află în renovare, unde oaspeţii au avut posibilitatea să afle mai multe informaţii referitoare la  personalitățile marcante ale comunei, precum scriitorul Mikes Kelemen şi binecunoscuta gimnastă Ecaterina Szabo. Kis Josif a fost prezent  și la activitatea în cadrul căreia  grupurile participante  şi-au  prezentat sugestiile de dezvoltare antreprenorială a comunei, acesta manifestându-şi interesul faţă de sugestiile tinerilor. Drept urmare, edilul  le-a promis că o să  facă cunoscute propunerile lor, şi consilierilor locali.

Pe parcursul  acelor zile, tinerii participanţi au primit informaţii referitoare la aderarea  Turciei din perspectia UE- avantajele și dezavantajele- acestea fiindu-le oferite de Nemes Előd, președintele PPMT Covasna. Prin diferitele activități care au la baza învățării nonformale, participanții au reușit să cunoască cultura și țara celorlalți, punându-se accent pe perioada istorică a Europei din timpul turcesc, pe prezentul Uniunii Europene, efectele crizei economice

De asemenea, Balázs Imre, preotul catolic al comunei, le-a vorbit despre Mikes Kelemen, prezentându-le  detalii mai puțin cunoscute din viața scriitorului,  evidențiind valorile umane a acestuia  precum iubirea libertății, loialitatea, perseverența și curajul,  valori care diferă mult de valorile din zilele noastre.

Activităţile culturale specifice celor trei ţări din care proveneua participanţii nu au putut să lipsească. Astfel, rând pe rând, fiecare grup național și-a prezentat țara precum şi  organizațiile din care provin, cu  activitățile pe care le desfăşoară. Totodată, fiecare participant a  a gustat din mâncărurile, dulciurile și băuturile din cele trei țări, dar şi-au dat şilinţa şi să învățe expresii și cuvinte de bază în limbile română, maghiară, şi turcă.

Președintele Asociației de Tineri din Ardeal, Nagy Attila, a menţionat faptul că, folosind cunoștințele acumulate,  participanții au fost puși în situația de a imagina Uniunea Europeană în anul 2020. Aceştia  au putut opta pentru elaborarea a trei scenarii, respectiv:  UE se dezvoltă și atinge obiectivele Euro2020;  UE  se dezbină și Europa continuă în mod pozitiv; UE  se dezbină şi  Europa continuă în mod negativ.  Potrivit  lui Nagy Attila,  la finalul proiectului toţi participanții au primit certificate de atestare a cunoștințelor însușite, Certificate Youthpass, care sunt recunoscute în UE,  și nu numai. Apoi,  aceştia  şi-au manifestat dorinţa  să  colaboreze şi în viitor,  astfel că  au decis continurea  proiectului, şi în anul ce vine, prin organizarea acestuia în în Tekirdag, Turcia, unde a trăit scriitorul covăsnean, Mikes Kelemen. (M.D.C.)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail