– consideră prefectul Codrin Munteanu

Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a cerut conducerii Consiliului Judeţean şi Primăriei Sfântu Gheorghe lista agenţilor economici, a contractelor încheiate în cadrul Programului Operaţional Regional şi a valorilor acestora, contracte care la nivelul judeţului cumulează peste 170 de milioane de lei.

Prefectul Codrin Munteanu a menţionat într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES că autorităţile locale au refuzat să comunice informaţii complete, drept urmare vinerea trecută a revenit cu această solicitare. Munteanu consideră că demersul său de a transparentiza modul în care sunt cheltuiţi banii publici de către autorităţile locale a stat la baza acţiunii organizate luni dimineaţă în faţa Prefecturii Covasna de către preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Aceştia au amplasat un panou de aproximativ 12 metri pătraţi cu inscripţia „SIC-Terra Siculorum” şi l-au acuzat pe prefect că atacă şi jigneşte constant simbolurile şi sentimentele comunităţii maghiare, generând o atmosferă de tensiune interetnică.

„Apreciem că întreaga conferinţă de presă de astăzi este consecinţa acţiunii noastre de transparentizare a cheltuirii banilor publici. În fapt, ne aflăm în faţa unei forme de presiune şi intimidare care să determine abdicarea Instituţiei Prefectului de la exercitarea atribuţiilor de asigurare a respectării legii şi renunţarea la clarificările legate de cheltuirea banului public prin specularea unor teme etnice, prezentate trunchiat, menite să manipuleze emoţional populaţia. Precizăm şi pe acestă cale că modul de cheltuire a banilor în cadrul programelor cu finanţare europeană sau naţională trebuie să se facă în mod transparent. Solicităm domnului preşedinte Tamas Sandor şi domnului primar Antal Arpad să comunice datele solicitate fără să apeleze la marote etnice”, se menţionează în comunicatul de presă al Prefecturii.

În acelaşi document se mai spune că Prefectura va cere, de asemenea, transparentizarea sumelor de bani cheltuite în cadrul programului „Drumul apelor minerale”, unde construcţiile realizate şi inaugurate în urmă cu aproape un an „stau sub lacăt”. Nu în ultimul rând va cere Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să clarifice dacă „contractele încheiate cu firmele socrilor reprezintă sau nu conflict de interese”, în acest caz fiind vizat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Munteanu a subliniat că principala prerogativă a Prefectului ca reprezentant al Guvernului în teritoriu şi depozitar al autorităţii de stat este aceea de a asigura respectarea Constituţiei şi legilor ţării şi cere politicienilor aflaţi în campanie electorală să nu se folosească de Prefectură pentru a-şi face imagine şi a câştiga capital electoral.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail