Liderul Partidului Conservator (PC) Covasna, Dan Suciu, acuză UDMR că în încercarea de a-şi reface imaginea şi credibilitatea în faţa electoratului recurge la „acţiuni teribiliste”, care pot avea ca efect inflamarea relaţiilor interetnice.

Dan Suciu menţionează, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES, că acţiunea liderilor UDMR Covasna de a amplasa un „panou electoral” cu inscripţia „SIC-Terra Siculorum” (varianta latină a „Ţinutului secuiesc” – n.r.) în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe derivă din teama de a nu mai pierde capital electoral şi a nu înregistra un eşec la apropiatele alegeri parlamentare.

„Considerăm că acţiunile cu scop electoral ale UDMR trebuie să fie organizate sub semnul prudenţei şi al responsabilităţii faţă de paşnica convieţuire interetnică din Covasna. Este ştiut faptul că UDMR se confruntă cu serioase probleme de imagine cauzate de urmărirea penală a unora dintre candidaţii săi la alegerile parlamentare, acuzaţii grave de corupţie la adresa unor lideri locali şi dezastrul economico-social provocat în judeţul Covasna, dar toate acestea nu pot constitui un motiv justificat pentru inflamarea relaţiilor interetnice prin acţiuni teribiliste. Deşi politica UDMR de zmei cu flăcări în nări la Sfântu Gheorghe şi struţi care bagă capul în pământ la Bucureşti în privinţa unor teme neconstituţionale a fost tolerată de jocul politic de la nivel central, apreciem că, după 22 de ani de democraţie în care UDMR s-a simţit în Covasna partid unic cu un statut asemănător Partidului Comunist, este timpul ca şi această formaţiune să îşi formeze reflexul democratic de a accepta competiţia electorală reală, chiar şi cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, fără să reacţioneze isteric şi necugetat”, se arată în comunicatul de presă.

Liderul PC Covasna, Dan Suciu, mai menţionează că UDMR a dovedit în cei 22 de ani de activitate parlamentară că este o formaţiune politică care înţelege „imposibilitatea realizării promisiunilor autonomiste neconstituţionale”, care la Bucureşti a dat constant garanţii că se delimitează de astfel de deziderate şi că se foloseşte de aceste mesaje strict în scop electoral. Potrivit liderului PC, ultimul mesaj concret dat către clasa politică românească a fost „delimitarea explicită” a senatorilor Marko Bela şi Gyorgy Frunda de proiectul legii privind Statutul de autonomie al „Ţinutului secuiesc”, prin neparticiparea celor doi la dezbaterea din Parlament a acestui proiect.

Liderii UDMR Covasna au amplasat luni un panou cu inscripţia „SIC- Terra Siculorum” în faţa Prefecturii Covasna şi au anunţat că joi vor organiza un miting cu steaguri secuieşti în acelaşi loc, ambele acţiuni având ca scop apărarea simbolurilor comunităţii maghiare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail