Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, este de părere că Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), condus de Toro T. Tibor, nu are şanse să atingă pragul alternativ, respectiv să obţină şase mandate de deputaţi şi trei de senatori la nivel naţional care i-ar asigura intrarea în viitorul Parlament.

Antal Arpad a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, o simulare a rezultatelor alegerilor parlamentare din luna decembrie făcută pe baza celor de la alegerile locale, arătând că, într-o variantă optimistă, UDMR Covasna are şanse să câştige toate cele patru mandate de deputat şi două de senatori la nivel judeţean, dar şi să se aleagă cu doar patru mandate în loc de cinci câte a avut în ultimii 23 de ani, deci într-o varianta pesimistă să piardă un mandat de senator, în condiţiile în care în competiţie a intrat şi Partidul Popular al Maghiarilor din Trasilvania (PPMT).

În context, Antal a menţionat că în opinia sa PPMT nu va face pragul alternativ, iar în acest caz voturile pe care maghiarii le vor da acestei formaţiuni vor intra la redistribuire, iar de ele vor beneficia partidele româneşti.

„Există şansa teoretică să câştigăm în toate colegiile, dar în varianta pesimistă am putea pierde şi un deputat şi un senator”, a declarat Antal Arpad referindu-se la UDMR.

Acesta a mai spus că pentru comunitatea maghiară este important să aibă o reprezentare puternică în viitorul Parlament al ţării pentru a-i apăra interesele, iar scopul UDMR este de a obţine cât mai multe mandate la alegerile din luna decembrie astfel încât grupul parlamentar al Uniunii să aibă un cuvânt greu de spus şi să nu poată fi ignorat de partidele româneşti.

Antal s-a referit şi la faptul că o parte dintre politicienii români, printre care şi din rândul USL, s-au lansat în discursuri şi acţiuni „antimaghiare” şi „iresponsabile”, iar acestea trebuie contracarate.

„Faptul că liderii USL nu au avut declaraţii antimaghiare în ultima perioadă nu reprezintă e nici o garanţie că după 9 decembrie, în cazul în care UDMR nu va reprezenta o forţă în Parlament, nu se va întâmpla din nou. Respectiv există posibilitatea să se dezlănţuie iadul antimaghiar”, a spus Antal Arpad.

În concluzie, acesta a menţionat că are „încredere în inteligenţa locuitorilor din Sfântu Gheorghe şi din judeţul Covasna” că vor şti cu cine să voteze pe 9 decembrie şi că nu vor risipi voturile dându-le PPMT, care, în opinia sa, nu are şanse reale de a intra în Parlament.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail