Doar 155 de absolvenţi de liceu din judeţul Covasna care au susţinut bacalaureatul în sesiunea din toamnă au reuşit să promoveze examenele.

Potrivit rezultatelor finale prezentate miercuri de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, în urma rezolvării contestaţiilor au fost mărite 15 medii, iar procentul de promovabilitate a crescut de la 16,91%, la 18,84%.

„Au fost foarte multe medii de 1, ce să facem dacă nu au învăţat”, a declarat pentru AGERPRES inspectorul şcolar Farkas Csaba.

Printre cei picaţi s-au numărat şi absolvenţi ai anilor precedenţi care şi-au încercat norocul pentru a treia oară şi care au de gând să renunţe definitiv la bacalaureat.

În vară, rata de promovabilitate a fost de 34% după rezolvarea contestaţiilor, procent catalogat la acea vreme drept „dezastruos” de către conducerea Inspectoratului Şcolar. Şefa Inspectoratului, Keresztely Irma, a arătat că liceele tehnologice au fost cele care au tras în jos media la bacalaureat a judeţului. De asemenea, a mai spus că cei mai mulţi candidaţi au avut probleme nu cu atât cu limba română, cât cu matematica.

Practic, în cele două sesiuni de bacalaureat au luat note de trecere 777 de candidaţi din judeţul Covasna dintr-un total de aproximativ 1.860.

Unii dintre absolvenţi spun că au fost o generaţie de sacrificiu deoarece pe ei s-au experimentat tot felul de măsuri de reformă. O parte dintre cei care nu au intrat la facultate şi-au depus dosarele pentru a beneficia de ajutor de şomaj şi vor să urmeze cursuri de calificare în diverse meserii, iar alţii au de gând să îşi încerce şansele în străinătate.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail