Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a început pregătirile pentru congresul din această toamnă, în cadrul căruia se va stabili şi strategia generală pentru alegerile parlamentare.

Potrivit liderului PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, lucrările congresului vor avea loc la sfârşitul acestei luni sau în cursul lunii octombrie.

Kulcsar a declarant ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că PCM va participa la viitoarele alegeri parlamentare fie într-o formulă comună cu celelalte partide maghiare, fie separat.

„Ideal ar fi să formăm o „naţională maghiară” cu care să participăm la alegeri, dar din câte am văzut UDMR nu vrea să se alieze cu noi. Nu-i nimic, noi tot vom participa la alegerile generale (…) Se tem probabil că dacă ne-ar băga în echipă le-am strica jocurile la Bucureşti”, a declarat liderul PCM. Acesta a reafirmat că liderii UDMR nu au reprezentat interesele comunităţii maghiare nici în Parlamentul României şi nici în perioada cât s-au aflat la guvernare, ci au fost doar nişte simpli „pioni” pe tabla de şah a politicii româneşti.

Kulcsar a mai spus că dacă ar intra în Parlament ar vorbi în limba maghiară şi ar cere autonomia „Ţinutului Secuiesc”.

„Primul lucru pe care l-aş face în Parlament ar fi să vorbesc în limba maghiară pentru că este dreptul meu, apoi aş cere autonomie pentru Ţinutul Secuiesc şi recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială în Secuime, ceea ce UDMR nu a făcut. Probabil de asta nu vor să ne ia în echipă (…), pentru că noi nu ascultăm ordinele să stăm liniştiţi şi să ne ţinem gura”, a mai spus Kulcsar.

Intenţia PCM este ca la apropiatul congres să-şi înnoiască structurile de conducere pentru ca partidul să-şi recâştige poziţia avută pe eşichierul politic înainte de a intra în declin.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a declarat recent pentru AGERPRES că Uniunea exclude orice formă de colaborare cu PCM în perspectiva alegerilor generale, dar, în interesul comunităţii maghiare, este deschisă unui parteneriat cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). „Cu PCM cu siguranţă nu e nicio potecă comună, nu pentru că suntem noi răi, ci pentru că ei sunt îngâmfaţi şi fără rezultate. Nemaivorbind de Szasz Jeno şi Racz Karoly (liderul PCM, respectiv fostul primar al municipiului Târgu Secuiesc – n.r.), două nume cu care niciodată nu o să avem nimic în comun. Cu PPMT, da. Şi la mitingul de sâmbătă de la Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, Kelemen Hunor şi Tokes Laszlo au stat unul lângă altul. Şi nu întâmplător, în politică nici scaunele nu sunt aşezate întâmplător”, a spus liderul UDMR Covasna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail