Mulți ar fi tentați să creadă că omenirea înaintează prea rapid, încât generațiile mai în vârstă, cele care cu adevărat au dus greul, nu reușesc să se adapteze deplin noilor schimbări. Dezvoltarea tehnologică a societăților umane devine tot mai complexă, iar tinerele generații  sunt mult mai adaptabile, dar, netrecând pri greutățile părinților sau bunicilor și mulți dintre acești tineri având „totul de-a gata”, ori nu știu să aprecieze valoarea muncii ori nu pot distinge adevărul de falsitate, devenind asfel ușor de influențat sau victime ale unor indivizi răuvoitori.

     Și dacă tot vorbim despre influență, avem derivatul „influencer”, denumirea unei noi profesiuni. Și în România există tineri care studiază la universitate acest mod de a influența oamenii creduli prin intermediul unor rețele de socializare de tipul TikTok, care în ultimii ani s-au dovedit chiar „periculoase”.

    Cu două-trei decenii în urmă se spunea că „vedetele” de la Holywood erau „produsele” mass- mediei; în zilele noastre se pare că unii politicieni își datorează ascensiunea politică fulminantă mijloacelor de informare în masă, și în special cele virtuale. Acum avem câteva specii de profesioniști în acest domeniu, cu nume ciudate; inflencer, haker, troli, boți etc., care au dobândit această capacitate de a „manipula” publicul înfometat de informație sau avid de senzațional. Însă, iată că situația a început să fie penibil de jenantă, ca să nu zicem periculoasă, căci acești „specialiști” au început să se implice și chiar să influențeze Alegerile în diverse țări.

     Cel mai recent exemplu sunt Alegerile prezidențiale din România. Turul I, în mod surprinzător, a fost câștigat de către un candidat independent, aparent fără șanse, dar care, în ultimele momente i-a întrecut pe toți și s-a propulsat direct în fruntea clasamentului provocând astfel un adevărat „cutremur politic”. Un personaj ieșit parcă „din spuma mării”, cum metaforic se exprima un comentator, a lăsat impresia unei „farse”. Și cum, după propria mărturisire, el nu a cheltuit nici un leu pentru campania electorală, căci voturile i-au fost aduse de cei care l-au susținut pe Facebook, și mai ales pe TikTok, lucrurile par a fi neverosimile. Rezultatul acestei situații neașteptate este că în țară frustarea și neliniștea cresc tinzând să facă explozie. Acum oamenii se întreabă: de fapt, ce s-a întâmplat, cum e posibil așa ceva, cine se află în spatele acestei „realități create”, cum se va rezolva problema?! Și în cele din urmă „a fost tăiat nodul gordian” – autoritățile române, respectiv CCR, au luat o hotărâre „de coșmar”, cum ar spune unii, adică au anulat alegerile.

   Cu toate acestea, problema nu s-a calmat, ba chiar a devenit și mai complicată, urmând să se alcătuiască noul Parlament, să se formeze noul Guvern și să se decidă datele reluării Alegerilor prezidențiale, probabil în ianuarie. Între timp treburile Țării cam șchioapătă și partidele se iau la harță, care să formeze Guvernul? Populația, derutată de multitudinea știrilor contradictorii, așteaptă neliniștită calmarea spiritelor și revenirea la normalitate, mai ales că au început sărbătorile de iarnă.

   Miha Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail