Primăria Sfântu Gheorghe va aloca şi în acest an şcolar bani pentru „Fondul clasei”, astfel încât unităţile de învăţământ să nu mai apeleze la părinţi pentru consumabile sau pentru diverse alte cheltuieli, a declarat joi primarul Antal Arpad.

Acesta este al treilea an în care autorităţile locale din Sfântu Gheorghe alocă bani unităţilor de învăţământ din municipiu pentru achiziţionarea de rechizite, produse de igienă şi obiecte de papetărie, în funcţie de numărul de copii înscrişi.

Eu sunt un om care întotdeauna citeşte Constituţia, legile şi aşa mai departe. Şi eu am citit peste tot că în România învăţământul este gratuit şi chiar am crezut asta până am ajuns părinte şi copiii s-au dus la şcoală şi a trebuit să ducem bani pentru cretă, să ducem bani pentru nu ştiu ce. Şi atunci mi-am dat seama că dacă şi eu reprezint o autoritate publică a statului român, atunci ar trebui să iau în serios faptul că învăţământul este gratuit. Şi atunci am iniţiat acest proiect prin care am eliminat ceea ce se numeşte „fondul clasei”. Şi vreau să vă spun că această iniţiativă, – care este, din câte ştiu eu, unică în ţară, cu siguranţă noi am fost primii care am făcut, nu ştiu dacă a mai preluat cineva, – a fost primită pozitiv în majoritatea cazurilor, atât de instituţiile de învăţământ, cât şi de pedagogi şi de părinţi. Eu nu promit că întotdeauna vom oferi acest lucru, dar atâta timp cât situaţia financiară a municipalităţii permite să facem acest efort, vom prelua această sarcină de pe umerii părinţilor„, a declarat Antal Arpad, într-o conferinţă de presă.

Potrivit edilului, municipalitatea va aloca pentru acest an şcolar aproape un milion de lei din bugetul local.

Deci şi în acest an şcolar care a început vom oferi aceleaşi sume pe care le-am oferit şi în anii precedenţi şi în aceleaşi condiţii. Având în vedere că vorbim de doi ani bugetari în care decurge anul de învăţământ, o parte din sumă va fi plătită anul acesta, iar cealaltă parte anul viitor, după aprobarea bugetului. La nivelul oraşului vorbim de aproximativ un milion de lei. Este suma pe care o oferim în acest program, prin acest proiect. Unităţile de învăţământ vor cumpăra tot ce au nevoie şi evident vor trebui să facă decontul către Primărie„, a mai spus primarul Antal Arpad.

Prin acest program, unităţile de învăţământ din Sfântu Gheorghe primesc câte 150 de lei pentru fiecare copil de grădiniţă, 100 de lei pentru fiecare elev înscris în clasele 0-IV şi câte 50 de lei pentru elevii din clasele V-XII.

Destinaţia acestor sume poate fi decisă exclusiv de educatoare, învăţătoare sau diriginţi, conform nevoilor curente ale fiecărei grupe de grădiniţă sau clase de elevi.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail