Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna – Biroul pentru Protecția Animalelor desfășoară constant activități în localitățile din județ pentru informarea comunității,  prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor care contravin legislației din domeniul protecției animalelor.

Cu responsabilitate și grijă pentru bunăstarea animalelor, polițiștii sunt permanent pregătiți să intervină pentru îndepărtarea situațiilor de pericol în care animalele s-ar putea regăsi, precum și pentru a se asigura că normele legale sunt respectate.

Deși există o legislație adaptată la realitățile moderne, precum Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, cu modificările și completările ulterioare, și O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care stipulează obligații punctuale pentru deținătorii de câini, în teren se constată existența unor cutume și obiceiuri care nu sunt în concordanță cu prevederile legale.

Pentru a legaliza cât mai mulți câini, a stabili trasabilitatea acestora, a preveni epidemii, a stabiliza populația canină și a reduce presiunea asupra adăposturilor publice și a unităților administrativ-teritoriale, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor desfășoară constant acțiuni de informare a deținătorilor de câini din județul Covasna despre obligațiile lor legale și necesitatea respectării prevederilor privind protecția animalelor.

De asemenea, polițiștii au intensificat monitorizarea și verificările în mediul online pe diverse platforme sau site-uri unde se promovează vânzarea de animale sau unde pot fi observate acte de cruzime, nereguli și alte abateri de la legislație, care pun în pericol viața și bunăstarea animalelor.

Astfel, în perioada martie – iunie a.c., polițiștii au soluționat 15 dosare penale, dintre care 5 privind intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, 3 dosare penale privind uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, 2 dosare privind rănirea sau schingiuirea animalelor, 1 dosar penal privind despărțirea puilor de mamă înainte de 8 săptămâni de viață și 1 dosar penal privind neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

Polițiștii au efectuat verificări în 90 de sesizări ale cetățenilor privind nereguli în domeniul protecției animalelor. De asemenea, în cadrul planurilor de măsuri proprii, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au constatat mai multe încălcări ale legislației incidente și au aplicat 191 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 156.600 lei. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate deținătorilor de câini care nu au îndeplinit obligațiile legale (microcipare, vaccinare antirabică, sterilizare).

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au emis 3 ordine de plasare în adăpost, salvând astfel 3 câini aflați în situație de pericol.

Obiectivul principal al acestor activități este instaurarea unui mediu de siguranță și sprijinirea, îndrumarea și consilierea comunității, pentru conștientizarea obligațiilor pe care deținătorii de animale le au conform prevederilor legale.

Inspectoratul de Poliție Județean Covasna mulțumește comunității pentru sprijinul acordat și pentru implicarea activă în raportarea cazurilor de abuz!

IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice 

                             

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail