Conducerea Prefecturii Covasna solicită Consiliului local Bodoc să respecte legea în ce priveşte inscripţionarea în limba română a denumirilor unor instituţii publice.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Tribunalul Covasna a dat o sentinţă prin care obligă autorităţile locale din comuna Bodoc să inscripţioneze faţada Casei de cultură din localitate şi în limba română, nu doar în maghiară aşa cum este acum.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că legea privind inscripţionarea publică nu este respectată la Bodoc nici în ce priveşte sala de sport din localitate, unde denumirea apare mai întâi în limba maghiară, cu litere mari, iar dedesubt în limba română cu litere mici. Potrivit legii, în localităţile în care ponderea populaţiei minoritare depăşeşte 20%, inscripţionarea se face bilingv, cu litere egale ca mărime, dar mai întâi în limba oficială a statului român, a precizat Munteanu.

Acesta a mai spus că cel care a chemat în instanţă autorităţile locale din Bodoc pentru nerespectarea limbii române a fost predecesorul său, prefectul Gyorgy Ervin, menţionând că a dorit să facă această precizare pentru a nu fi din nou catalogat drept „naţionalist”.

Munteanu consideră că Primăria Bodoc a adoptat o „atitudine grosolană” faţă de acest subiect, ducându-l în derizoriu.

„Primarul din Bodoc nu invocă niciun articol de lege pe care să zicem că l-ar interpreta el cumva (…) Ne spune că pe sala de sport nu poate pune inscripţia în limba română peste cea în limba maghiară pentru că deasupra e acoperişul, iar în ce priveşte Casa de cultură, spune că intrarea principală e cea secundară din fundul curţii, iar acolo a pus o inscripţie bilingvă”, a declarat Codrin Munteanu.

Acesta a mai adăugat că atitudinea „grosolană” a primarului din Bodoc poate fi catalogată drept „bătaie de joc” faţă de lege şi cetăţenii acestei ţări şi că e de natură să tensioneze relaţiile interetnice.

Consiliul local Bodoc a făcut recurs la sentinţa Tribunalului Covasna, iar acesta urmează să fie judecat la Curtea de Apel Braşov în 4 aprilie 2013.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail