Astăzi, 7 iunie, este ultima zi în care elevii de clasa a XII-a și a XIII-a se pot înscrie la prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2024, a anunțat Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Conform metodologiei privind organizarea examenului, la Bacalaureat se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de Bacalaureat. Înscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului.

Potrivit metodologiei, pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat, în care acesta îşi asumă opţiunile pentru disciplinele de studiu prevăzute pentru probele la alegere, la care doresc să susţină examenul. Pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului de Bacalaureat, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor). Pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Educaţie și Învățare pe Tot Parcursul Vieții.

În perioada 17-27 iunie 2024 are loc evaluarea competențelor. Astfel, între 17 – 19 iunie se realizează evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A], între 19 – 20 iunie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B], între 19 – 21 iunie: evaluarea competențelor digitale [proba D], iar între 25 – 27 iunie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

 Probele scrise se desfășoară între 1 și 5 iulie. Conform calendarului,  în 1 iulie are loc proba de Limba și literatura română – proba E.a) [proba scrisă], în 2 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E.c) [proba scrisă], în 4 iulie: proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) [proba scrisă], în 5 iulie, proba de Limba și literatura maternă – proba E.b) [proba scrisă].

În 8 iulie (a.c.) e programată afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00). Depunerea contestațiilor se va face în intervalul orar 12:00 – 18:00. Între 9 – 11 iulie se va realiza soluționarea contestațiilor, iar în 12 iulie, afișarea rezultatelor finale.

Înscrierea la a doua sesiune a examenului va avea loc în perioada 15-22 iulie 2024.

A.C.

Foto: https://edu.ro/bacalaureat

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail