Meteorologii estimează că, în următoarele două săptămâni, regimul termic va reveni la normal, temperaturile maxime la nivel naţional urmând să se încadreze între 28 şi 30 de grade Celsius, ceva mai ridicate în Oltenia, unde se vor atinge 31 de grade Celsius. (…)

Pentru regiunea Transilvaniei, în prima parte a intervalului, temperaturile vor marca o scădere accentuată, astfel încât în 11 şi 12 august maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 22 de grade Celsius. Ulterior, un proces de uşoară încălzire va aduce valorile termice în limite normale pentru a doua decadă a lunii august, respectiv 28 de grade Celsius pentru mediile diurne şi aproximativ 14 grade Celsius pentru cele nocturne, cu tendinţa de staţionaritate până la sfârşitul perioadei de prognoză. După data de 9 august, sunt aşteptate ploi, iar cantităţi mai importante de apă sunt prognozate în jurul datelor de 11, respectiv 15 august, când aversele vor avea şi caracter torenţial şi se vor semnala pe arii mai extinse. (…)

La munte, în prima parte a intervalului, răcirea treptată a vremii va determina scăderea valorilor temperaturilor maxime până spre o medie de 12 grade Celsius, în ziua de 12 august, în timp ce mediile minimelor nocturne vor scădea până la 4-5 grade Celsius. După această dată, va urma o uşoară creştere a temperaturilor, spre medii de 18 grade Celsius ziua şi aproximativ 10 grade Celsius noaptea, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă din august. Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 9-15 august, în speciale în jurul datei de 11 august. În rest, trecător, în cursul după-amiezelor, sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată.

Prognoza ANM valabilă pentru intervalul 7-20 august, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail