Peste 70 de elevi, de la școli din județ, cu predare în limba română și în limba maghiară, au participat la concursul de recitare din cadrul proiectului „Eminesciana”.

Proiectul, aflat la a doua ediție, a fost organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe și inclus în Calendarul Activităților Educative Județene (CAEJ), fiind coordonat de prof. Dobrean Maria-Viorica, Scurtu Tatiana și Apostu Lăcrămioara-Constanța.

Activitățile, dedicate elevilor din ciclul primar și din ciclul gimnazial, secția română și secția maghiară, au avut ca scop afirmarea, cunoașterea și stimularea potențialului artistic al copiilor.

Concret, proiectul a cuprins secțiunea „Creații plastice”, dedicată elevilor din învățământul primar, cu participare indirectă, secțiune în cadrul căreia participanții au transmis picturi/desene inspirate din operele eminesciene; și secțiunea cuprinzând un concurs de recitare din lirica eminesciană (dedicată elevilor din ciclul gimnazial, secția română și secția maghiară, cu participare directă).

Potrivit celor trei coordonatori ai proiectului, la concursul de recitări au participat peste 70 de elevi de gimnaziu din întregul județ Covasna.

La secția română au fost prezenți 37 de elevi însoțiți de cadrele didactice îndrumătoare, iar la secția maghiară s-au înscris la concursul de recitare 35 de elevi, de la școli din județ, au precizat organizatorii.

Conform aceleiași surse, membrii juriului au ținut cont de expresivitatea interpretării mesajului poetic, elementele comunicării verbale, paraverbale, nonverbale, corectitudinea recitării și realizarea contactului cu publicul, iar premiile au fost oferite de Asociaţia școlii organizatoare „Cadincas” și de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe – volume din lirica poetului național Mihai Eminescu și din lirica poetului harghitean Ionel Simota.

Și în acest an, elevii au fost foarte bine pregătiți, iar departajarea lor – cu atât mai dificilă. Participanții au recitat din următoarele texte poetice: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, „Dintre sute de catarge”, „Freamăt de codru”, „O, rămâi”, „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni?…”, „Veneția”, „Scrisoarea III”, „De-aș avea…”, „Kamadeva”, „Din noaptea”, „La steaua”, „Fiind băiat”, „O, mamă…”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Atât de fragedă”, „Coborârea apelor”, „De-or trece anii”, „Când însuși glasul”, „Departe sunt de tine”, „De ce nu-mi vii?” etc., trecând astfel cu sensibilitate printr-o paletă largă de titluriau transmis coordonatorii proiectului.

La concurs au fost acordate premiile I, II, III și mențiuni pentru fiecare secțiune. La secțiunea creații plastice, diplomele și premiile vor fi trimise prin poșta școlară. La secțiunea recitare, premierea a avut loc în ziua concursului, în noua sală de festivități a Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, cadrele didactice și elevii bucurându-se de un spațiu modern, destinat activităților culturale.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail