Bugetul de austeritate îşi spune cuvântul şi la numărul de bilete subvenţionate aprobate de Casa Naţională de Pensii pentru pensionarii care au solicitat bilete de tratament în una dintre staţiunile belneoclimaterice din ţară.

Conform  purtătoarei de cuvânt a  Casei Judeţene de Pensii (CJP)  Covasna, Kollo Piroska, pentru seria a IX-a, care pleacă la tratament în data de 10 august, judeţului nostru i-au fost alocate doar 3  bilete pentru staţiunile de pe litoralul Mării Negre, în timp ce numărul cererilor înregistrate a fost de 41. Astfel că,  nu mai puţin de  38 de persoane vor fi nevoite să-şi încerce norocul, poate la anul viitor.

Criterii de acordare a biletelor

Kollo Piroska a precizat că faţă de anul trecut  au apărut câteva modificãri în ceea ce priveşte condiţiile de acordare a biletelor.

Astfel, pe lângă certificatul de încadrare într-un grad de handicap, persoanele cu handicap trebuie să  prezinte la CJP  Covasna şi un program individual de reabilitare şi integrare socială. De asemenea, pentru copilul minor care merge la şcoală nu se mai poate solicita un bilet de tratament gratuit, urmând să se achite jumătate din suma plătită pentru un bilet, de către părinţi. Pentru a pleca într-o staţiune la tratament, un pensionar trebuie sã îndeplinească o serie de criterii specifice. Cele mai mari şanse pentru a obţine un sejur le are beneficiarul care nu a avut un bilet de tratament în ultimii doi ani, situaţie pentru care primeşte 10 puncte. La fel de importantă este şi categoria de pensie a solicitantului, persoana care deţine pensie de invaliditate fiind compensată cu 8 puncte.

Un al treilea criteriu determinant pentru pensionari este şi cuantumul pensiei. Cei care au pensii în sumă mai mică de 400 lei primesc nivelul maxim de punctaj, adică 6 puncte. Nici asiguraţii la bugetul asigurărilor sociale nu scapă de acest punctaj. Dacă nu a beneficiat de un bilet în ultimii doi ani, salariatul este recompensat cu 10 puncte, iar dacă nivelul venitului brut lunar este sub 600 lei, mai este compensat în plus cu 6 puncte.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail