Studenții în ultimul an la studii universitare de licență, masteranzii, doctoranzii, dar și cadrele didactice titulare din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate și cercetătorii – cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, pot aplica, până în 2 mai, pentru bursele de stagii în străinătate, instituite prin H.G. nr. 118/2023.

Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, organizează concurs în vederea acordării burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare, oferite în baza Hotărârii Guvernului nr. 118/2023.

Concursul este organizat conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului național de acordare a burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare, aprobat prin ordinul nr. 3.790/2023, și este adresat cetățenilor români, cu domiciliul stabil în România, din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate, din Academia Română și din institutele de cercetare din subordinea sau din structura acestora, care se încadrează în una din următoarele categorii: studenți în ultimul an la studii universitare de licență; studenți la studii universitare de masterat; studenți – doctoranzi; cadre didactice titulare din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate; cercetători, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

Potrivit aceleiași surse, se acordă burse cu următoarea durată: 340 de luni pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat; 200 de luni pentru stagii postdoctorale și de cercetare.

Conform H.G. nr. 118/2023, bursierii care vor efectua stagiile vor beneficia de: a) o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană şi cazare, în limita cuantumurilor stabilite; b) transport dus-întors, cu avionul, cu trenul sau cu autocarul, din România până la locul de stagiu şi retur, o singură dată pe an universitar; c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

Potrivit aceluiași act normativ, cuantumul burselor se stabileşte anual, pe ţări, prin ordin al ministrului educaţiei şi nu poate fi mai mic de 1.000 de euro/lună. Bursa lunară se acordă doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezenţă fizică, în străinătate.

Înscrierea la concursul național se face prin depunerea unui dosar de candidatură la Registratura Agenției de Credite și Burse de Studii/prin transmiterea acestuia prin poștă/prin curier/online la adresa [email protected]până la termenul-limită anunțat: 2 mai 2023.

Afișarea primelor rezultate se va face în perioada 6-9 iunie 2023, iar soluționarea contestațiilor și nominalizarea finală, în perioada 15-19 iunie (a.c.).

Detalii despre conținutul dosarului și alte informații pot fi aflate accesând: https://roburse.ro/concurs/concurs-h-g-nr-118-2023-2023/?_gl=1*r38fem*_ga*Nzc4MDA3NzE0LjE2NzkzODYyMTA.*_up*MQ.

Ana CIORICI COSTACHE

Sursa ilustrație: Facebook: Ministerul Educației

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail