Școala Populară de Arte și Meserii-Sfântu Gheorghe are o agendă încărcată pentru anul 2023, atât în ceea ce privește secțiunea de educație culturală, cât și în ceea ce privește secțiunea de formare profesională. Cursuri, proiecte, tabere și concursuri – acestea și nu numai sunt planificate pentru a se desfășura anul în curs.

„Secția de educație culturală a Școlii Populare de Arte și Meserii are mai multe programe /proiecte planificate pe anul 2023.  Pe lângă cursurile de educație permanentă, la care participă 613 de cursanți la 35 de secții, în 17 localități din județ, punem accent pe educația muzicală a elevilor din județ.”- a declarat directorul instituției, Gáj Nándor.

Proiecte privind educația culturală

Potrivit acestuia, printre proiectele pentru anul 2023, ce țin de componenta de educație culturală se numără: organizarea de ore extraordinare de muzică – clasică, pop, rock; organizarea de workshop-uri (ateliere) și tabere tematice (de muzică clasică, populară, muzică ușoară, desen pictură, grafică, artă decorativă etc.), derularea unui atelier de animare (improvizație) de păpuși; concerte educative și, desigur, audiții. Nu vor lipsi competițiile la care vor fi invitați să participe cursanții instituției. Printre acestea se numără concursul național „Peron Music” –adresat formațiilor de tineret rock;  concursul național de grafică, din luna mai, dar și concursul național de percuție „SepsiDrum”, din noiembrie 2023.

Proiecte privind educația adulților

Cea de-a doua secțiune a activității Școlii Populare de Arte și Meserii este cea de educație a adulților (de formare profesională a adulților). Și în ceea ce privește această secțiune, agenda instituției este una bogată, cuprinzând organizarea de cursuri, dar și desfășurarea și participarea la concursuri, tabere și expoziții.

Cursuri de croitor, formator, animator centre de vacanță, ospătar, chelner și nu numai

Printre cursurile organizate de Școala Populară de Arte și Meserii se numără programe de formare variate,  autorizate. Cursul de croitor îmbrăcăminte la comandă este unul dintre acestea – un curs 720 ore, cu durata de un an, finalizat cu certificat de calificare, în atelierul propriu din Sfântu Gheorghe, dar în cazul în care sunt solicitări, putând a se organiza și în alte județe.

„Obiectivul principal al instruirii constă în dezvoltarea creativității individuale și descoperirea stilului personal al participanților. Ei își creează colecțiile personalizate, concentrându-se pe avantajele culorilor și formelor. Examenul de absolvire constă în realizarea și prezentarea în cadrul unei expoziții a colecțiilor individuale.”- a explicat directorul Gáj Nándor.

Un alt curs autorizat este cel de formator – ce cuprinde 180 ore, pe parcursul a 5 săptămâni, de tip specializare, finalizat cu certificate de absolvire. Acesta se derulează în Sfântu Gheorghe sau,  în cazul solicitărilor și în alte județe sau în sistem online.

„Competență, creativitate, interes, dedicație, motivație – cursul oferă competențe relevante și modele practice pentru traineri și formatori care doresc să-și aprofundeze cunoștințele, indiferent de domeniu.”- a precizat directorul instituției.

Cursul de animator centre de vacanță, alt curs autorizat, din oferta Școlii Populare de Arte și Meserii – cuprinde 120 ore și se desfășoară pe parcursul a 4 săptămâni. Este vorba despre un curs de specializare, în urma căruia se oferă certificat de absolvire. Se desfășoară în Centrele de Agrement aflate în administrarea Școlii Populare de Arte și Meserii: Comandău și Zăbala. Potrivit organizatorilor, cursul este adresat „tinerilor definiți de flexibilitate și adaptabilitate, entuziaști care doresc să participe la programele și activitățile din centrele de vacanță, dar și instructorilor, cadrelor didactice, trainerilor, specialiștilor în domeniu din cadrul instituțiilor culturale și sportive.”

Cursul de competențe antreprenoriale, cu durata de 40 ore, derulat pe parcursul a două săptămâni, finalizat cu certificate de absolvire, este un alt curs autorizat, organizat de Școala Populară de Arte și Meserii. Acesta se desfășoară la Sfântu Gheorghe, sau, ca și în cazul celorlalte cursuri menționate, dacă sunt solicitări, se poate organiza și în alte județe sau în sistem online. Cursul se adresează tuturor persoanelor care doresc să pună bazele unei afaceri, să își întemeieze propriul plan de afacere și să dezvolte cu succes pe termen lung afacerea înființată, dar și celor cu experiență în domeniu, care au nevoie de aprofundarea cunoștințelor practice pentru controlarea creșterii companiei, ne-a transmis conducerea instituției.

Un curs de  ospătar (chelner) în unități de alimentație  – cu durata de 720 ore, pe parcursul a 7 luni, de tip calificare și finalizat cu certificat de calificare, organizat la Sfântu Gheorghe, un curs de recepționer de hotel – cu 180 ore, pe durata a 5 săptămâni, curs de specializare, finalizat cu certificat de absolvire, și organizat la Centrul de Educație a Adulților din Arcuș, și un curs de bucătar – cu 720 ore, durata de 7 luni, de tip calificare, respectiv 120 de ore de tip inițiere, finalizat cu certificat de calificare/ absolvire, în Sfântu Gheorghe – mai fac parte din oferta de cursuri autorizate, a Școlii Populare de Arte și Meserii – a comunicat conducerea instituției.

În ceea ce privește cursurile neautorizate, atelierele și taberele de creație, planificate pentru acest an în cadrul secțiunii de educație a adulților, printre acestea sunt incluse: un curs de fotografie – bazat pe Adobe Lightroom, Photoshop, o tabără de fotografie, la Centrul de Agrement Comandău, ateliere și expoziții foto cu tematici diferite.

Pe agenda Școlii Populare de Arte și Meserii se află și un atelier de lucru cu tehnica Ecoprint. „În cadrul activităților desfășurate, cursanții primesc informații și sfaturi utile cu privire la utilizarea plantelor în colorarea textilelor și în cazul tehnicii Ecoprint. Pentru obținerea cromaticii dorite, ei culeg diferite frunze și flori din care prepară ei înșiși colorantul natural în nuanța imaginată. Activitățile de asamblare a materialelor croite și colorate, sunt coordonate de specialiști, ținând cont de ideile creative, stilul personal al fiecăruia, astfel iau naștere creații unice deosebite.”- a transmis conducerea instituției.

Totodată, la Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe se organizează și un curs de modelare și imprimare 3D.

„Motivația noastră în demararea acestui program este tendința actuală de dezvoltare a acestei tehnologii revoluționare, prezentă din ce în ce mai mult în viețile noastre.

Cursanții, interesați în primul rând de stăpânirea modelării 3D, își pot însuși noțiuni tehnice teoretice și practice, în timpul celor 10 ședințe de curs cu durată totală de 60 de ore.”- a precizat directorul Gáj Nándor.

Competiții

Nici în ceea ce privește secțiunea de educație a adulților nu vor lipsi competițiile. Printre acestea, concurs național de fotografie:

„Începând din anul 2021, organizăm anual concursul național de fotografie <<Păzitorii momentelor>>. Scopul nostru, prin asigurarea continuității acestui concurs, este de a oferi oportunitatea absolvenților și actualilor participanți la cursurile de fotografie organizate în cadrul Școlilor Populare de Arte și Meserii/alte școli/furnizori de formare profesională din țară –  pentru a-și prezenta realizările creative în domeniul fotografiei și pentru a primi în același timp un feedback din partea specialiștilor în domeniu.  Concurenții se întrec în 4 categorii: natură, portret, macro, sport. Obiectivul principal al concursului constă în dezvoltarea și popularizarea artei fotografice, educarea gustului artistic și estetic, motiv pentru care cele mai bune fotografii vor fi prezentate în cadrul unei expoziții și vor fi incluse într-un catalog.”- a explicat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor.

Un alt concurs aflat pe agenda instituției este concursul de gastronomie „Aranybogrács”. Este vorba despre o competiție gastronomică derulată anual la Centrul de Agrement din Zăbala, în cursul lunii septembrie.

„La acest eveniment participă  echipe, alcătuite din elevi și profesori îndrumători de la diferite școli profesionale cu profil alimentație publică și turism din județele Covasna și Harghita. Scopul acestui eveniment este asigurarea schimbului de experiență, întărirea spiritului de echipă și aplicarea în practică a noțiunilor teoretice învățate la școală. ”- a precizat conducerea instituției.

Detalii despre activitatea Școlii Populare de Arte și Meserii pot fi aflate accesând site-ul https://artecovasna.ro/.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Covasna, şi-a deschis porţile în 1968. Instituția împlinește, în 2023, 55 de ani de activitate.

Ana CIORICI COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail