Unii covăsneni nu sunt interesaţi de banii oferiţi de stat, dovadă stând cele 171 de alocaţii pentru copii care nu au fost ridicate de la oficiile poştale, în intervalul 1 ianua­rie – 31 mai  a.c.

Potrivit directorului executiv al Agenţiei  Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Covasna, Tampa Odon, din cele  43.963 de mandate poştale expediate în  primele cinci luni din acest an, 171 au fost returnate către instituţie. Motivele pentru care părinţii n-au ridicat alocaţiile sunt diverse. Una din explicaţii este aceea că acest sprijin financiar  se acordă atât copiilor care provin din familii sărace, cât şi celor ai căror părinţi  nu duc grija banilor, şi, ca urmare, nu  sunt interesaţi să încaseze alocaţia de 42 lei, lunar. O altă categorie este constituită din covăsnenii care şi-au schimbat domiciliul şi n-au comunicat noua adresă la care să fie expediată alocaţia copiilor.

În alte cazuri, părinţii au plecat în străinătate şi nu au mandatat o altă persoană care să ridice aceşti bani. Din punct de vedere legal, dacă o persoană nu-şi revendică suma cuvenită, timp de trei luni consecutive, alocaţia este suspen­dată de la plată, de către AJPIS Covasna. Aceste  alocaţii acordate de stat pot fi recuperate de be­neficiari numai în baza unei cereri care trebuie depusă în cel mult trei ani de la data obţinerii dreptului respectiv. După acest termen, sumele se prescriu şi se transformă în venituri la bugetul de stat.

Pauză şi la ridicarea ajutoarelor sociale

Pe lângă alocaţiile pentru copii, un număr de 38 de familii nu şi-au ridicat nici alocaţia de susţinere, iar 53 de beneficiari ai venitului minim garantat s-au descurcat şi fără banii ce li se cuvin, prin lege. În ceea ce priveşte încasarea alocaţiei de plasament, doar un singur beneficiar are de ridicat banii primiţi de la stat, în timp ce toţi beneficiarii de  alocaţie de  creştere a copilului şi-au încasat drepturile băneşti.

Dacă tragem linie şi adunăm, rezultă că numărul total al  beneficiarilor neinteresaţi de alocaţiile acordate de stat,  înregistraţi de AJPIS  Covasna este, în acest moment, de 263 persoane.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail