La sediul Bibliotecii orășenești din Întorsura Buzăului s-a desfășurat vineri, 13 ianuarie a.c, în preajma Zilei Culturii Naționale, o activitate menită să îl facă cunoscut, în primul rând copiilor, pe marele nostru poet național Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 173 de ani, în ziua de 15 ianuarie.
Participații foarte enuziasmați au fost copiii clasei I D din cadrul Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din localitate, sub îndrumarea doamnei învățătoare Băilă – Milu Ionela Liliana.
Activitatea a debutat cu o scurtă prezentare generală a poetului, care a reușit să-i informeze pe micuți, pe înțelesul acestora, despre cine a fost Mihai Eminescu și despre importanța lui în literatura și cultura românească. Apoi au audiat diverse poezii ale acestuia și de asemenea au vizionat 2 povești scrise de autor.
Vorbindu-ne despre acest eveniment, unul dintre reprezentații bibliotecii din Întorsura Buzăului a declarat, pentru Mesagerul de Covasna : „Ziua de 15 ianuarie are o importanță deosebită. Mihai Eminescu a adus o contribuție importantă limbii române literare și de aceea îl omagiem și în acest an prin această activitate menită să le insufle copiilor dragostea și mândria pentru poet și opera sa. În urma acestei activități cei mici au reținut multe informații despre autor, spre exemplu data nașterii și a morții acestuia, temele predominante în opera eminesciană, prietenia pe care acesta a avut-o cu Ion Creangă și multe altele. Copii au fost încântați mai ales de poveștile pe care le-am vizionat împreună și după fiecare am discutat despre morala acestora. Eu și colega mea am fost plăcut impresionate de desnele pe care cei mici le-au făcut cu această ocazie și de talentul de care au dat dovadă iar munca și efortul lor le-am apreciat prin expunerea desenelor în cadrul bibliotecii. La sfârșitul activității le-am prezentat copiilor biblioteca, în special colecția de cărți pentru copii, au aflat numărul cărțiilor aflate în colecțiile noastre și cum sunt organizate și așezate acestea. Sperăm că am reușit ceea ce ne-am propus prin această activitate și anume să trezim în ei dragostea pentru literatura română în particular și pentru lectură în general.”
Și doamna învățătoare Ionela Băilă Milu ne-a împărtășit câteva gânduri și impresii la încheierea activității: „Personal sunt de părere că lectura reprezintă, în viața elevului, activitatea intelectuală, dar și spirituală, prin care acesta reușește să-și formeze și dezvolte personalitatea, lărgindu-și în același timp și orizontul de cunoaștere. Într-o era a tehnologiei unde informațiile se gasesc la un click distanță, pasiunea pentru lectură se regăsește mai rar în rândul copiilor și al adolescenților. Datorită acestui fapt am dat curs invitatiei primite de la doamnele bibliotecare, având ca țel dorința de a forma cititori încă de la vârste fragede. Copii au fost foarte încântați. Abia așteaptă să vizităm iarăși biblioteca.”
Georgiana- Mădălina COMAN