A trecut un an de la trecerea la cele veșnice a col. (r) Aurel Șerb (1951-2021), fost Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Covasna, personalitatea de numele căruia se leagă reînființarea activității Jandarmeriei Române în județul Covasna după 1990.

Colonelul Aurel Șerb s-a născut la data de 02.06.1951 în localitatea Rădești, judeţul Alba, fiul lui Aurel şi Susana; a fost căsătorit, tată a 2 copii și bunic fericit. A fost absolvent al Școlii de Ofiţeri Activi de Transmisiuni Sibiu – promoţia 1973 şi al Academiei de Înalte Studii Militare – Facultatea de Arme Întrunite – promoţia 1981. A îndeplinit funcția de ofiţer de stat major în cadrul Brigăzii 28 Jandarmi Brașov (între anii 1973 și 1991) și pe cea de comandant al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna, din 01.11.1991 până la 30.04.2005, dată la care a trecut în rezervă.

O mare realizare a comandantului Aurel Șerb (precum și a superiorilor și colaboratorilor săi, din rândul cărora menționăm pe col. Ioan Țăranu) o constituie construirea sediului Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna, una din cele mai moderne clădiri din sistemul Jandarmeriei Române.

Colonelul Aurel Șerb a acordat atenția cuvenită cunoașterii și prețuirii memoriei înaintașilor jandarmi. Din inițiativa sa, monumentul ridicat în memoria Eroilor Jandarmi din Aita Mare, Ioan Tatu şi Ioan Grindeanu, înălţat în toamna anului 1927 şi dărâmat în toamna anului 1940, a fost refăcut și sfințit la data de 8 iunie 2000, de Ziua Eroilor, cu participarea ÎPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei și a Ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu precum și a unui numeros public.

În întreaga sa carieră profesională, colonelul Aurel Șerb a fost un exemplu pentru generațiile mai tinere din unitate, fiind un comandant iubit și apreciat deopotrivă de către întreg personalul unității.

În anii care au urmat pensionării sale, a participat la activitățile desfășurate de Asociația cadrelor în rezervă din cadrul Ministerului de Interne și la diverse manifestări cultural-științifice, ceremonii militare prilejuite de marcarea unor sărbători naționale. Mare iubitor al cărților de istorie, cultură și spiritualitate a românilor din Arcul Intracarparic, col. Aurel Șerb a fost unul dintre cei mai fideli cititori ai cărților din Biblioteca Centrului Ecleziastic de Documentare ”Mitropolit Nicolae Colan”.

În întreaga sa activitate, colonelul Aurel Șerb a fost un statornic sprijinitor al societății civile și al instituțiilor de cultură din județ. A fost înzestrat de providență cu prețioși talanți: modestie, cinste, corectitudine, apropiere față de oameni și problemele lor, capacitate de a lucra în echipă, preocupare pentru promovarea noului și adaptarea activității la cerințele timpului. Credincios practicant, iubitor de istorie și cultură românească, colonelul Aurel Șerb a fost o prezență permanentă în viața publică a județului Covasna, fiind apreciat deopotrivă de toți cetățenii județului, indiferent de etnie sau confesiune.

Îi vom păstra o veșnică amintire. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în lumea celor drepți, iar familia, foștii camarazi și noi, reprezentanții societății civile, să-i cinstim așa cum se cuvine memoria.

 Dr. Ioan Lăcătușu,

Ing. Ciprian Hugianu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail