Cu ocazia Zilei Geniștilor Militari care este marcată, în fiecare an, la data de 31 mai, personalul Unității Militare 01630 Arcuş organizează o serie de activități pe raza municipiului Sfântu Gheorghe şi comunei Arcuş, în perioada 26-31 mai 2022.

Militarii geniști din Arcuș au început activitățile astăzi, cu îngrijirea „Troiței Generalului Grigore Bălan“ din localitate.

Programul continuă vineri, 27 mai,  cu un concurs de tenis de masă care se va desfășura  în sala de sport a Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia“ din Sfântu Gheorghe,  între orele 9.00-16.00. Persoanele care doresc să participe la această competiție se pot înscrie, telefonic, la 0773-920.835 –  plt. adj. Cosmin Ceaușu.

În aceeași zi este programat concurs de șah pentru copii și adulți care va avea loc  la Cercul Militar din Sfântu Gheorghe, între orele 9.00-16.00.  Persoana de contact pentru înscrieri este plt. maj. Emanuel Marin, telefon 0774-693.996.

Programul de luni, 30 mai, cuprinde tot o activitate sportivă, respectiv turneul de minifotbal care se va desfășura pe terenul sintetic de la BAROQUE din Sfântu Gheorghe, între orele 9.00-16.00. Ședința tehnică este programată în aceeași locație vineri,  27 mai 2022, orele 16.00-17.00. Persoană de contact: CAP.III Hristache Claudiu, telefon – 0761-681.850.

Activitățile organizate cu prilejul Zilei Geniștilor Militari  se încheie luni, 31 mai,  cu activități recreativ-sportive pentru copii care vor avea loc între orele 9.00-12.00, la  baza sportivă a Unității Militare 01630 Arcuş.

În invitația de participare la acest eveniment  transmisă către Mesagerul de Covasna se menționează că „Activitățile cuprind: prezentarea profesiei și carierei militare, participă personalul Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului militar județean Covasna; prezentare de tehnică și armament; traseu aplicativ sportiv; concurs de tras frânghia; concurs de aruncarea grenadelor de mână la precizie şi distanță; concurs de sărituri în lungime de pe loc și din mișcare și alte activități recreative”.

„Invităm, pe această cale, populația civilă a municipiului Sfântu Gheorghe şi județului Covasna să participe alături de noi la activitățile organizate pentru sărbătorirea acestei zile cu semnificații deosebite pentru unitatea noastră.

Personalul care dorește să ia parte la activități (cu excepția activităților recreativ-sportive din data de 31.05.2022), vă rog să fie comunicat unității noastre, prin persoanele de contact menționate, până în data de 27.05.2022, ora 11.00. Participarea la competițiile organizate nu presupun taxe de înscriere. Vă așteptăm cu drag alături de noi!”, artă sursa citată.

***
Potrivit Agerpres, la 31 mai este marcată Ziua Geniştilor Militari, dată la care, în anul 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Raportul nr. 1902 înaintat de Guvernul Moldovei prin care se avansa cererea de aprobare a construirii şi întreţinerii unui batalion de geniu destinat înaintării lucrărilor publice, conform http://www.mapn.ro. Momentul este apreciat drept data la care s-a înfiinţat prima unitate de luptă de geniu din armată română, respectiv Batalionul 1 Geniu.

În anul 1860, s-a înfiinţat al doilea batalion de geniu, în Ţara Românească. Ambele structuri urmau să constituie primul regiment de geniu. Aceste prime unităţi de geniu aveau un efectiv de câte 1.000 de oameni, împărţiţi în patru companii. Comandant a fost numit căpitanul Panait Donici, unul dintre organizatorii trupelor de geniu din ţara noastră, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).Arma geniu exercită un rol semnificativ în corpul fiecărei armate moderne, fiind valorificată în mod special pe fondul dinamicii mediului de securitate internaţional. Este implicată constant în aplicaţii comune ale statelor NATO şi şi-a consolidat aportul la nivelul întregului ansamblu de forţe armate ale României, atât pe fondul cooperării cu Statele Unite ale Americii, în exerciţii bilaterale sau multilaterale, cât şi sub egida NATO.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail