Șahul, sportul minții reușește să unească comunitatea de la Sita Buzăului. Patruzeci de copii de la școlile din Sita, Zăbrătău și Ciumernic joacă șah, spre surprinderea și bucuria cadrelor didactice dar și a comunității, deoarece acesta nu este un sport obișnuit pentru școlile românești.

La Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului a avut loc miercuri, 30 martie a.c., prima ediție finală a concursului de șah „Gambitul Prieteniei”.

,,Gambitul Prieteniei este un nou proiect educațional în școala Școala Gimnaziala Nicolae Russu, proiect ce se naște din pasiunea pentru șah descoperită recent la elevii noștri, care în timpul pauzelor deschideau tabla de șah adusă de acasă și își consumau cele 10 minute de pauză jucând șah. Ne bucurăm să asistăm la prima ediție a acestui proiect care este în plină desfășurare în școlile noastre: N.Russu, Ciumernic și Zăbrătău. Mulțumim coordonatorului principal, prof. Bogdan Gheorghe, care alături de dl prof. Goșman Eugen, dl prof.Onea Ioan și elevul Buzea Sebastian au reușit să coordoneze competițiile de șah din cadrul fiecărei școli participante.’’ a scris pe pagina sa de socializare  Otilia Buzea, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”.

Am găsit aici o școală frumoasă, luminoasă, veselă și copiii plini de entuziasm, dezinvolți și chicotind în așteptarea începerii concursului.

Aceștia au definit această experiență, a competiției de șah, ca fiind una interesantă, chiar magică, și-au fost foarte încântați de faptul că profesorii și autoritatea locală i-au susținut prin începerea acestui nou proiect.

Au avut loc două finale, una pentru ciclul gimnazial și una pentru ciclul primar.

Câștigătorii de la ciclul gimnazial sunt: Simion Cristian- Locul 1; Buzea Sebastian- Locul 2 ;

Belei David- Locul 3, iar de la ciclul primar sunt: Secelean Mihai- Locul I; Bularca Ilaria-Locul II;  Popica Ana-Maria-Locul III.

Emoțiile au fost mari nu doar pentru copii, ci și pentru cadrele didactice.

Șahul îi ajută pe copii să își dezvolte gândirea, puterea de concentrare, folosindu-și toate resursele intelectuale. În timpul perioadei în care școala s-a desfășurat  online, micii șahiști s-au antrenat chiar și cu bunicii sau vecinii lor.

Profesorul Gheorghe Bogdan, coordonatorul proiectului „Gambitul Prieteniei”, le-a vorbit elevilor prezenți spunându-le: ,,Acest concurs este un simbol al prieteniei, al comunicării. Am reușit să facem din acestă activitate o comunitate, acest joc de șah ne adună și avem ocazia de a ne cunoaște și de a studia mai mult; oferim o altă valoare timpului nostru liber. Sper ca această competiție să devină o tradiție pentru comunitatea noastră! ’’

Primarul comunei, Nicolae Stoica, a fost și el prezent printre micii șahiști. Acesta își dorea de multă vreme să vadă copiii în curtea școlii, jucând șah. Iată că această dorință a devenit realitate. Dat fiind acest fapt, edilul le este alături copiilor și cadrelor didactice și i-a asigurat pe aceștia de tot sprijinul său și al consiliului local.

,,Creierul uman trebuie să se dezvolte, este necesar să găsim moduri noi și mai inteligente de a face lucrurile. Voi sunteți viitorul comunității acesteia, avem copii inteligenți și mă bucur că tot ceea ce realizez, realizez pentru voi. Vă voi sprijini cu tot ceea ce se poate, să văd că aveți curaj, că țintiți sus să ajungeți și la concursuri naționale de șah îmi doresc. Se poate, vă urez succes!’’ Prin aceste cuvinte, edilul i-a motivat pe elevi înainte de începerea competiției.

Premiile au fost oferite cu sprijinul primăriei, toți cei care au participat au primit câte o diplomă pe care domnul primar le-a înmânat-o. Cei de pe locurile fruntașe au primit o medalie, un trofeu și cartea Bilbia jucătorului de șah.

Este minunat să asistăm la așa momente în care ne dăm seama de puterea unui gând și de modul în care copiii ne oferă o lecție frumoasă, aceea că ei nu așteaptă doar de la școală să primescă opționale și idei, ci din pasiunile și interesele lor vin și oferă școlii și mai multă valoare.

Copiii de la Sita Buzăului ne-au inspirat, și, sperăm că și pe voi!

Alexandra Chirilaș

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail