„Cea mai sublimă, cea mai pură idee devine josnică și nesemnificativă de îndată ce un individ meschin obține puterea de a săvârși lucruri inumane.” (Stefan Zweig)

      27.03.2021. A trecut mai bine de o lună de când a început războiul ruso-ucrainean și, în ciuda mai multor runde de negocieri pentru pace, rezultatul final se lasă așteptat. Între timp rușii bombardează fără încetare orașele ucrainene făcându-le una cu pământul. Câteva milioane de ucraineni s-au refugiat peste granițe, în special femei și copii. Nenumărați morți și răniți de ambele părți aflate în conflict. Pârjol, durere, tristețe și foamete au adus cu ei rușii, în semn de „cadou frățesc”, în disperarea „fratelui” mai mare în a-l supune la ascultare pe cel mai mic. Dar cum „frate, frate, dar brânza-i pe bani”, nu se lasă nici acesta, transformând astfel dureroasa confruntare într-un adevărat „război al orgoliilor”. Ca „spectator activ”, Lumea Occidentală, zdruncinată rău, într-un fel se simte „legată de mâini”, nevoind să se implice în mod direct, de teama posibilei izbucniri a celui de al treilea Război Mondial.

Deoarece întreaga planetă e cu ochii pe acest teribil eveniment care e gata să schimbe fața lumii, după cum este și firesc, opiniile sunt diferite, unii îl condamnă pe președintele ucrainean pentru că nu cedează, alți pe cel rus, care vrea neapărat să câștige. În acest context, am putea pune cititorilor următoarea întrebare: Dacă lupul vrea să mănânce oaia, cui i-ați da dreptate, lupului hrăpăreț sau oii care nu se vrea mâncată?!

Evident, dacă ar fi să acordăm cuiva titlul de „Personalitatea anului 2021” pe plan mondial, aceasta n-ar putea fi în niciun caz Putin, ci Volodimir Zelenski, pentru simplul fapt că în timp ce președintele Rusiei reprezintă „agresorul”, președintele Ucrainei reprezintă patriotul care își apără țara chiar și cu prețul vieții. Același nuvelist, romancier și poet citat mai sus, Stefan Zweig (1881-1942) spunea că „Forțele puternice care distrug orașe și nimicesc state rămân totuși neputincioase împotriva unui om, dacă acesta posedă destulă voință și neînfricare pentru a rămâne liber, fiindcă cei care și-au imaginat că sunt învingători asupra a milioane de oameni nu și-au putut subordona un singur lucru – o conștiință liberă”, iar președintele ucrainean aceasta este, o conștiință liberă care nu se lasă supusă, știe să-și însuflețească poporul pentru a rezista în fața agresiunii.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, am putea spune că i s-au cam încurcat ițele, pentru faptul că „nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg”, așa că războiul va mai dura, căci ambiția nemăsurată și orgoliul nu-l vor lăsa pe Putin să cedeze. Noi credem totuși că, „marele cuceritor” al secolului nostru nu și-a calculat corect șansele acestei nebunii și, cu atât mai puțin consecințele. În acest sens, ne lămurește mai bine dramaturgul francez Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (1732-1799): „Așa e întotdeauna în viață: ne străduim, facem planuri, ne pregătim pentru ceva, iar soarta ne oferă cu totul altceva. Începând cu cuceritorul lacom, în stare să înghită toată lumea și care-o sfârșește devenind un orb umil, condus de un câine, noi suntem cu toții jucării ale capriciilor ei. Și e posibil ca orbul care merge în urma câinelui să urmeze o cale mai dreaptă și să fie mai rar înșelat în așteptările sale, decât primul orb cu toată suita lui”.

Lumea e plină de tot felul de oameni și în literatura rusă avem multe exemple. Unul dintre cei mai apreciați scriitori ruși, Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), referindu-se la caracterele umane, spunea că „Există trei tipuri de ticăloși pe lume, ticăloșii naivi, cei convinși că ticăloșia lor este cea mai înaltă noblețe, ticăloși cărora le este rușine de propria ticăloșie, dar au totuși intenția de-a o duce până la capăt, și, în cele din urmă, pur și simplu ticăloși, ticăloșii pur sânge”.

Fără intenția de a face analogii, am încheia cu „verdictul” că am acorda titlul onorific de „Personalitate a anului 2021” celui care își iubește și își apără țara, nu celui care prin faptele sale luptă împotriva umanității.                                                                         Mihai Trifoi

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail