Odată cu sosirea lui 1 Martie putem marca din punct de vedere calendaristic sosirea primăverii! Pentru că evenimentul astronomic care marchează debutul „oficial” al noului sezon are loc abia pe 21 martie, atunci când va fi Echinocţiul. Fireşte, vor mai apărea în perioada următoare răbufniri ale iernii, cum ar fi Zăpada mieilor, a berzelor şi a cucilor, dar greul a cam trecut.
Ziua de astăzi are nu mai puţin de trei semnificaţii. Pe de-o parte reprezintă Sărbătoarea Mărţişorului, în al doilea rând putem vorbi de începerea din punct de vedere calendaristic al celui mai frumos anotimp – primăvara – şi în al treilea rând ne vom raporta la vechiul sistem popular de măsurare a timpului care marca odinioară începutul Anului Nou.
Denumirea de Mărţişor provine din vechiul Zodiac popular, având sorgintea, spun unele surse, în obiceiurile existente încă de pe vremea… dacilor. În vechime fetele şi femeile tinere considerau simboluri ale primăverii felurite podoabe alcătuite din mici monezi de aur şi argint, anumite figurine sculptate din lemn, lut, meșterite din pâslă, pene, scoici, oase de animale, pe care le atârnau la gât ori le purtau la încheietura mâinii stângi. Ele erau socotite talismane aducătoare de fericire. Abia mult mai târziu au apărut mărţişoarele asemănătoare cu cele din zilele noastre, prinse cu un şnur format din două fire împletite în nunțe de alb şi roşu.
Semnificaţia acestor două culori este interesată şi nu toată lumea o cunoaşte. Se zice că firele îngemănate de care atârnă măţişorul însemnă Iubirea (roşul) şi Divinitatea (albul). În zilele noastre cei tineri nu mai meditează la asemenea simboluri, considerând că important este gestul oferirii persoanei iubite în prag de primăvară a unui mic dar, însoţit de un buchețel de flori.
Pe vremuri se purta drept talisman o monedă de argint găurită, prinsă de încheietura mâinii cu două fire de lână de culoare roşie şi albă. Astăzi mărţişoarele sunt, de regulă, obiecte artizanale nepretenţioase confecţionate din fetru, piele, lemn, mărgele, carton colorat, dar şi din…plastic, alamă, sticlă – funcţie de calitate şi preţ! Există, fără doar și poate, unele miniaturi elegante și sofisticate realizate de artişti plastici din materiale texile speciale, din esențe de lemn oritental ori ceramică. Iar pentru cei cu dare de mână se fac măţişoare şi din metale preţioase – aur şi argint.
Simbolistica abordată se referă la teme clasice legate de noroc, precum trifoi cu patru foi, mici potcoave, coşari, dar şi figurine zoomorfe, multe inimioare ori ghiocei. Aceste atenții de 1 Martie nu au valoare materială deosebită, ci o încărcătură afectivă. În zilele noastre se poartă numai o zi sau două ca pe nişte amulete, deşi conform tradiţiei străbune ar trebui etalate trei-patru săptămâni.
Din nefericire, obiceiurile străbune s-au alterat în timp, făcând locul comercialului și adesea kitsh-ului, pierzându-şi de multe ori savoarea originală. E bine, totuşi, că unele datini au supravieţuit precum este Mărţişorul, oferindu-le contemporanilor posibilitatea de a-şi afla rădăcinile.
Horia C.Deliu