În perioada 15 mai – 7 iunie 2012, Asociaţia ,,Împreună Pentru Şcoala Ady Endre” a derulat a IV-a ediţie a proiectul cultural-educativ ,,Prin dans, pentru toleranţă”, cofinanţat de  Consiliul Local Sfântu-Gheorghe, în urma participării la concursul de proiecte culturale .

Scopul proiectului a fost o intervenţie complexă, multifacto­rială asupra formării persona­lităţii elevilor de diferite etnii, prin activităţi cultural-educative – promovarea drepturilor fun­damentale, atragerea atenţiei publice asupra necesităţii toleranţei, acceptarea diversităţii culturale şi etnice, precum şi cunoaşterea portului şi dansului popular din zona Sfântu Gheorghe.

La activitate au participat 160 elevi ai Şcolii Ady Endre, cu patru formaţii de dans secuiesc şi dansuri româneşti, echipa de dansuri ţigăneşti de la Şcoala Vâlcele precum şi grupa mare de la Grădiniţa Raza de soare.

Echipa de proiect a organizat workshopuri comune ale dife­ritelor naţionalităţi-grupe de elevi. În ambele şcoli participante s-a organizat ,,Săptămâna Tole­ranţei” prin dezbateri, vizionări de filme legate de tematică, realizarea unor colţuri ale toleranţei şi popularizarea unor mesaje zilnice care să atragă atenţia asupra necesităţii toleranţei, în viaţa de zi cu zi.

Ieri după-amiază, în curtea şcolii Ady Endre a avut loc  Festivalul de dansuri populare româneşti, secuieşti şi ţigăneşti, care s-a bucurat de un mare succes în rândul participanţilor şi a spectatorilor, acesta marcând   încheierea “Săptămânii tole­ranţei”. La final, toţi elevii s-au prins într-o   horă comună.

Toţi participanţii au fost răsplătiţi cu medalii- simboluri ale toleranţei, şi diplome de participare.

Considerăm că proiectul derulat a fost o reuşită deplină, atingându-şi obiectivele fixate, cu un număr însemnat de participanţi. Pe tot parcursul proiectului, elevii au dat dovadă de toleranţă, simpatie şi acceptare.

Deşi orgnizarea şi derularea unor astfel de proiecte au un grad mare de dificultate, echipa de proiect s-a declarat extrem de mulţumită, iar elevii şi părinţii au apreciat pozitiv această activitate.

Mulţumim Consiliului Local pentru sprijinul financiar acordat, precum şi tuturor persoanelor care, într-un fel sau altul, au contribuit la organizarea impecabilă a acestui festival!

prof. Gruman Rozalia,

coordonator proiect

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail