În data de 26 octombrie creştinii îl cinstesc cu respect și dragoste pe Sf. Dumitru sau Sâmedru, cum i se spune în popor. Marele Mucenic Dimitrie este supranumit și Izvorâtorul de Mir.

 Sâmedru este socotit Ocrotitorul familiei, reprezentând patronul iernii pastorale şi paznicul care-i apară pe oameni de atacul fiarelor sălbatice. În accepţiunea sătenilor ce trăiesc la munte, anotimpul rece începe din 26 octombrie şi ţine până în 23 aprilie, când se cinsteşte un alt Mare Mucenic – Gheorghe. Perioada de vârf a sezonului alb este pe16 ianuarie, atunci fiind Sânpetru de Iarnă, despre care se ştiu mai puţine lucruri, nefiind atât de popular în conştiinţa românilor. Numele popular de Sâmedru, ca şi data de celebrare sunt legate indisolubil de Sfântul Mucenic Dimitrie, potrivit rânduielilor Calendarului creştin ortodox.

Ilustrul personaj cu acest nume a trăit în sec. XIII, fiind botezat în taină de către părinţii săi, datorită prigoanei la care erau supuşi creştinii pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu. Tatăl său, conducătorul Cetăţii Tesalonicului, l-a educat de mic să respecte valorile creştinismului, fiind iniţiat pe ascuns în tainele sfintei credinţe, întru dragostea faţă de semeni şi compasiune pentru sărmani. După moartea părintelui său, tânărul Dimitrie a ajuns la rându-i un om de vază, un erudit. Ca atare, împăratul  Maximian l-a numit voievod în locul tatălui său, Dimitrie ajungând să fie iubit şi respectat de norod. Numai că propovăduind fără să se ferească dreapta credinţă întru Iisus, a stârnit mânia puternicilor vremii. Atunci când a trebuit să aducă jertfă zeilor – după cum făceau păgânii vremii – el a refuzat! Ba mai mult, şi-a mărturisit credinţa în Mântuitor. Ca atare a fost întemniţat şi ameninţat cu moartea. Însă tot nu a renunţat. Fiindcă nu s-a lepădat de  convingerile creştine, sfârşitul a venit repede, fiind ucis alături de alţi creştini.

Peste mulţi ani, când i s-au dezgropat rămăşiţele, acestea izvorau un mir binemirositor, ceea ce i-a surprins pe mulţi. Aşa au început să apară minuni şi vindecări miraculoase ale multor suferinzi. De atunci s-a dus vestea că Sf. Mucenic Dimitrie a fost  şi Izvorâtor de Mir.

Sărbătoarea de astăzi oferă prilejul creştinilor, ca şi cu alte ocazii similare, să-şi evoce rudele şi prietenii dispăruţi, să meargă la biserică, să asiste la Slujbă şi apoi să ofere celor nevoiaşi bucate tradiţionale, colivă, fructe. Nu peste mult timp,în prima sâmbătă a lui „Brumar”, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă o altă pomenire a morţilor, una de anvergură, cunoscută sub denumirea de „Moşii de Toamnă”. Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Nu se vorbește de intrarea într-o stare de neființă, ci de o trecere dintr-un mod de existență în altul. Potrivit Sfintei Scripturi după moarte urmează Judecata Particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stari date de modul viețuirii pe Pământ. Aceste ipostaze nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc Învierea întregului Neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință.

Noi, ortodocșii ne rugăm pentru cei morți, pentru că avem credința că prin rugăciuni sufletul celui pomenit va ajunge la Judecata Universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a desparțit de trup,

Data de 26 octombrie reprezintă un reper în calendarul popular, pe lângă actele de caritate, având loc în anumite zone mai izolate mici ritualuri destinate apărării împotriva duhurilor rele, de purificare a casei şi acareturilor, pentru fertilitate.

Tot acum este şi Ziua Sorocului, în sensul că oamenii lichidează orice datorie ar avea, orice litigiu, împrumut. Ca atare, se plătesc angajaţii ce au prestat munci sezoniere, se definitivează întelegerile dintre proprietarii de oi şi ciobani.

După ce se ajunge la zero cu socotelile, se pot stabilii noi învoieli pentru perioada următoare.

La finalul articolului ţinem să le adresăm bărbaţilor care se numesc Dumitru, Mitică, Dumitrache, Dimitrie, Mitru, ca şi reprezentantelor sexului frumos ce poartă prenumele Dumitra, Demetra, Dumitriţa, Dumitrana cele mai calde urări de fericire, sănătate şi bucurii, alături de cei dragi.

La Mulţi Ani, dragi sărbătoriți!

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail