Un număr de 1.500 de bunuri din patrimoniul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae – Prima şcoală românească din Şcheii Braşovului, care cuprinde, în total, peste 30.000 de cărţi şi documente vechi de sute de ani, urmează să fie conservate în cadrul unui proiect finanţat de autorităţile locale braşovene.
Lider al acestui proiect, la care au fost invitate să participe toate muzeele braşovene, este Muzeul „Casa Mureşenilor”.
Obiectivul principal al proiectului este crearea unui model sustenabil de protejare a patrimoniului, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, managerul Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus.
„Dacă, până în prezent, nu s-au putut asigura toate condiţiile optime de conservare, depozitare, luare în evidenţă a acestui patrimoniu, propunem finanţatorului – Primăria municipiului Braşov – finanţarea unei echipe de specialişti care să realizeze activitatea de conservare, gestiune, luare în evidenţă, fotografiere. Separat, există un alt proiect care va asigura achiziţionarea de echipamente, de depozitare, aparate de dezumidificare/umidificare, termohidrometre etc, în aşa fel încât, după trei luni, la încheierea proiectului, să avem primele 1.500 de bunuri culturale depozitate în condiţii optime”, a declarat Valer Rus.
Potrivit acestuia, conservarea acestor prime 1.500 de documente este doar un prim pas în salvarea întregului patrimoniu de carte al Muzeului Bisericii Sf. Nicolae şi a făcut un apel către autorităţile locale să susţină financiar, în primul rând pentru atragerea unor specialişti în conservare şi restaurare, această instituţie de cultură emblematică nu numai a Braşovului, ci a întregii Românii.
„Apelul nostru către autorităţile locale, regionale, judeţene şi chiar naţionale este de a pune la dispoziţia noastră resursele necesare pentru finanţarea unui program multianual. Din estimările colegilor noştri, conservatori şi restauratori, ar fi nevoie de minimum cinci ani şi cel puţin o echipă interdisciplinară formată din 10 specialişti care să le aducă într-o stare optimă de conservare”, a precizat Valer Rus.
Potrivit acestuia, bugetul proiectului de conservare se ridică la 30.000 de lei, bani care nu acoperă decât o foarte mică parte din necesarul conservării întregului patrimoniu în discuţie.
„Din păcate, sumele alocate de Primărie pentru patrimoniul cultural sunt derizorii. Neavând un proiect de tip festival, pentru protejarea patrimoniului naţional mobil cultural am obţinut (pe Ghidul de finanţare pentru proiectele culturale – n.r.) doar 20.000 de lei. La aceasta se adaugă contribuţia noastră proprie din subveţiile de la Consiliul Judeţean, câte 5.000 de lei din partea fiecăruia dintre cele două muzee, Casa Mureşenilor şi Prima şcoală românească”, a precizat managerul instituţiei culturale.
Directorul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae, preotul Sebastian Pârvu, a menţionat că, dincolo de nevoia conservării patrimoniului, clădirile muzeului au şi ele nevoie de reabilitări, în acest sens existând iniţiativa unui viitor proiect pe fonduri europene.
„Aceste bunuri culturale nu au fost păstrate în cele mai bune condiţii şi atunci a apărut această nevoie de a face ceva. Şi avem două linii – clădirile şi pe de o parte şi, pe altă parte, parte patrimoniul mobil, care trebuie să beneficieze de atenţia noastră. Proiectul a fost gândit cu foarte mulţi parteneri. Din cei care au fost, până acum invitaţi, toată lumea a spus prezent. Problema de capital, însă, nu ar rezolva peste noapte problema. Avem nevoie de foarte mulţi specialişti care să vină alături de noi. Asta înseamnă că ne adresăm tuturor muzeelor din Braşov, pe urmă mergem mai departe în tot judeţul şi, în cele din urmă, în toată ţara”, a subliniat preotul Sebastian Pârvu.
AGERPRES
Sursa foto: Muzeul Casa Muresenilor Brasov / facebook.com