Potrivit unui nou proiect de lege adoptat zilele trecute de Senat, părinții sau reprezentanții legali care își abandonează copiii, ar putea face ani buni de închisoare.

Doi deputați au propus o lege care pedepsește aspru abandonul. Conform inițiativei legislative, părinţii sau reprezentanţii legali care îşi părăsesc copiii, dezinteresându-se de aceştia timp de trei luni, ar putea fi condamnaţi la o pedeapsă cuprinsă între 5 şi 10 ani de închisoare. „Potrivit iniţiativei legislative, abandonul reprezintă părăsirea copilului de către părinte sau reprezentantul legal, dezinteresându-se de acesta, mai mult de trei luni (…) prin dezinteres se înţelege încetarea imputabilă şi nejustificată a oricăror legături între părinţi sau reprezentantul legal şi copil şi stabilesc că nu este considerat abandon cazul în care copilul rămâne în grija unuia dintre părinţi”, arată Mediafax.

Potrivit sursei citate, iniţiatorii proiectului arată, în expunerea de motive, că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de copii abandonaţi.

Proiectul va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională. Dacă propunerea va trece, va completa Legea 272/ 2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Din datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna rezultă că, în judeţul nostru, în cursul anului trecut s-au înregistrat 43 de cazuri de copii părăsiţi în spitale. Maria Vass, director DGASPC Covasna  a precizat faptul că aproape jumătate dintre copiii abandonaţi în spitale ajung înapoi în familiile lor. Aceasta ne-a spus că, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate doar şase sesizări de abandon, mai puţine decât în peroada similară a anului trecut. Între timp, trei  dintre aceşti copii au fost reintegraţi în familie.

În ceea ce priveşte iniţiativa legislativă, Maria Vass a declarat: „Dacă propunerea aceasta va rezolva problema abandonului, nu ştiu (…) poate în unele cazuri părinţii o să se gândească mai bine înainte de a-şi abandona copiii, dar nu aş putea să spun că această iniţiativă legislativă o să aibă rezultate.”

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail