TRADIŢII. Joi, 24 mai, la dată ce variază în fiecare an, se cinstesc trei  evenimente importante: Înălţarea la Cer a Domnului Iisus Hristos la 40 de zile după Înviere, o sărbătoare populară numită Ispas, precum şi Ziua Eroilor. Tot acum se vorbeşte şi de… Paştele Cailor, expresie încetăţenită şi uzitată, ce are acoperire în tradiţia creştină. Vom analiza pe scurt  fiecare simbol, pentru ca cititorii mai puţin avizaţi să ştie despre ce este vorba.

Unul din cele 12 Praznice Împărăteşti

Înălţarea la Cer reprezintă unul dintre cele 12 Prazince Împărăteşti, închinătorii venerând  momentul în care Domnul nostru, Iisus Hristos, s-a ridicat la cer în prezenta apostolilor, dar şi a altor creştini, printer ei fiind şi acest personaj interesant, numit Ispas.

Timp de patruzeci de zile după Învierea Sa, Iisus Hristos a rămas alături de ucenicii săi, pregătindu-i să devină propovăduitorii Evangheliei în lumea largă. Când s-a înălţat la cer a promis tututor celor ce credeau în El, că le va trimite Duhul Adevărului, care s-a pogorât de Rusalii asupra ucenicilor, la zece zile după plecarea sa.

În această zi specială, când sunt cinstite cele trei evenimente, datina spune că după slujba de la biserică, oamenii sunt invitaţi să petreacă, să fie fericiţi  împreună cu familia. În multe zone  se ţin nedei, petreceri populare, la care participă aproape toată suflarea aşezării.

Creştinii se salută cu formula „Hristos s-a Înălţat” şi  se răspunde, „Adevărat s-a Înălţat”.

Personaj mitic

Ispas se sune că a fost un  personaj mitic, care a  a  asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. Era un om bun, iubit de cei din jurul său, fiindcă spunea adevărul, nu purta pică, iar veselia sa a ajuns proverbială, motiv pentru care  credincioşii caută la rândul lor să-i urmeze pilda şi să fie bine dispuşi în această  zi.

Ispas  este prăznuit şi ca un patron al casei, apărător al familiei şi bunurilor din bătătură. Tradiţia impune ca de Ziua sa (la fel ca la orice sărbătoare) să nu se execute anumite treburi casnice: cusut, spălat rufe, curăţenie generală, tors, ţesut etc. În schimb, pot şi trebuie efectuate  anumite  ritualuri legate de cultul morţilor, de pomenirea celor plecaţi dintre noi, de evocarea fiinţelor dragi ce ne-au părăsit. Mormintele lor  se împodobesc  cu flori şi  frunze verzi, iar oamenilor sărmani li se dă la poarta cimitirului câte ceva de mâncare sau de îmbrăcat.

Magie populară

Bătrânii  încă îşi mai amintesc prin anumite sate din judeţul Covasna de anumite practici din magia populară, legate de farmece, superstiţii, deochi, blesteme şi aşa mai departe.  Pe vremuri  se credea că sufletele unor morţi  rămâneau slobode pe Pământ, transformându-se în strigoi, speriind copiii şi  provocând necazuri necredincioşilor.

Femeile de la ţară practicau pe timpuri felurite ritualuri magice:  culegeau şi  sfinţeau plante şi ierburi (leuştean, paltin, alun, nuc), rosteau descântece, având convingerea că “buruienile” amintite posedă puteri secrete care o să le  apere, pe ele şi famiile lor,  de… strigoi!

După  ce se vine de la biserică, unii săteni în frunte cu preotul iau parte la procesiunea de sfinţire a recoltelor. La plecare se iau  câteva spice verzi de grâu şi se împodobesc  cu ele  pridvorul caselor.

Paştele cailor

Fiecare dintre noi a auzit şi a folosit expresia populară “La Paştele cailor”, atunci când vrem să spunem despre ceva ce nu  se va petrece prea repede sau deloc! Termenul nu are conotaţii peiorative, ci exprimă o stare de fapt într-o formulă hâtră. În spatele acestor vorbe stă însă o legendă, pe care ne-a tălmăcit-o cândva dl. Ion Barbu, din Araci.

… Se spune că Maica Domnului în timpul naşterii lui Iisus Hristos era deranjată de zgomotele pe care le făceau caii din grajd. După ce l-a ascuns pe prunc în iesle prin fân – ca să nu-l găsească slugile lui Irod, ce căutau nou-născuţii să-i ucidă – caii nu se mai potoleau. Boii mâncau în linişte, însă caii nu-şi găseau liniştea, bătându-se hămesiţi pe fân, deranjându-l pe  micul Iisus şi riscând de a-l desconspira. Atunci Maica Domnului  ocărât  cabalinele nesătule, pedepsindu-le să nu se sature decât în ziua de Ispas. Şi atunci, numai vreme de un… ceas.

Pomenirea Eroilor Neamului

Cum scriam la începutul acestui material, Sărbătoarea Înălţării Domnului este  adoptată în ţara noastră după Revoluţie şi ca Zi a Eroilor. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001,  de Înălţare s-a decis cinstirea Eroilor Neamului. Totodată, şi Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat ca a patruzecea zi de la Sfintele Paşti să fie socotită Ziua Eroilor, o Sărbătoare de suflet şi simţire patriotică  a poporului român.

Ca atare, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din România, dar şi de peste hotare vor fi pomeniţi  luptătorii noştri din toate timpurile, care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului. Pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Slujbe de pomenire vor fi săvârşite şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii Eroilor. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe aceşti bravi fii ai Neamului!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail