Cea de-a 24-a ediţie a tradiționalei manifestări artistice intitulată Festivalul Filmului Francez ( FFF) vine cu surprize…cinefile în 11 oraşe din România. Un adevărat record față de alți ani. Proiecțiile vor avea loc pe marile ecrane, atât în interior, cât şi în…aer liber (fiindcă așa-i în Pandemie), în perioada 24 septembrie – 4 octombrie 2020.
După cum ne-a informat vechea și stimata noastră colaboratoare, Daniela Moașa, directoarea Alianței Franceze din Brașov aflată pe Bd. Eroilor nr. 33 („Casa Baiulescu”) este vorba de un interesant Proiect prezentat cu ocazia Aniversării a 50 de ani de francofonie instituțională. Firește, toate producțiile ce vor fi proiectate sunt în franceză, fiind subtitrate în limba română. În urma noilor reglementări care permit redeschiderea sălilor de cinema, Institutul Francez anunţă că a alăturat încă trei oraşe la lista comunicată inițial, varianta finală fiind: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu şi Suceava.
În contextul actual, organizatorii pun accentul pe respectarea strictă a regulilor sanitare, pentru siguranţa tuturor. În 2020 se organizează a 24-a ediție la nivel național și a 6-a la Brașov, astfel că iubitorii francofoni ai celei de-a șaptea arte pot să-și verifice cunoștințele privind limba lui Voltaire.
„Le film français au feminin” („Filmul francez la feminin”)
Anul acesta s-a optat pentru o variantă aparte. Poate mai ofertantă, intitulată „Le film français au feminin” („Filmul francez la feminin”), propunând publicului o selecție cu totul specială, punând în valoare creaţia reprezentantelor sexului frumos din cinematografia „Hexagonului” – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.
Vor fi mai multe diviziuni tematice. În Secțiunea „Panorama” va rula în premieră în România ultimul film cu celebra actriță Eva Green, „Proxima”. Este o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale. Filmul a fost prezentat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam. Tot în categoria creaților semnificative ale anului vor fi prezentate „Portrait de la jeune fille en feu” („Portretul fetei în flăcări” de Céline Sciamma, premiat pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2019, un film de epocă despre o dragoste interzisă. De asemenea, „La bonne Épouse” („Mireasa cea bună”) de Martin Provost, o comedie spumoasă despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor ‘60, cu un trio imbatabil de actrițe: Juliette Binoche, Yolande Moreau și Noémie Lvovsky.
În cadrul Secțiunii „Cahiers du Cinéma” pelicula „Vive les insoumuses!” („Să trăiască rebelii!”) pune în lumina reflectoarelor importanța cunoscutei Revolte populare din Franța anului 1968 pentru istoria emancipării feminine. Filmul clasic „La Fiancée du pirate” („Mireasa piratului”) de Nelly Kaplan, lansat în 1969, o readuce pe ecrane pe marea actriță Bernadette Lafont într-unul dintre rolurile marcante ale lungii sale cariere. Un documentar interesant este „Delphine et Carol”, ce transpune publicul în miezul feminismului anilor ’70. Alături de actrița franceză Delphine Seyrig cineasta elvețiană Carole Roussopoulos „luptă” cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic. La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeași zbatere era purtată – cu mijloace de filmare diferite – de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului.
În cadrul Secțiunii „Focus Tinere Talente” figurează o peliculă care nu trebuie ratată intitulată „Alice et le Maire” („Alice și Primarul”) de Nicolas Pariser, care tratează chiar tema alegerilor locale. Pentru prestația sa de excepție Anais Demoustier a fost recompensată cu Premul César pentru Cea mai bună actriță.
Vă recomandăm, dragi prieteni care ne citiți, câreva filme de debut care s-au bucurat de succes în rândul criticilor de cinema și al publicului francez. Ne referim, de pildă, la „Un divan à Tunis” („O canapea la Tunis”) de Manele Labidi, cu Golshifteh Farahani în rol principal, sau „Tu merites un amour” („Meriți o dragoste”) turnat de Hafsia Herzi care este actriță principală, regizoare și scenaristă. Nu în ultimul rând, FFF aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecția ultimului său film, „Varda par Agnès”.
„Bunica noului val francez”
Agnès Varda a fost un regizor independent și determinat, cu coregrafii și decorațiuni acute, adesea combinând materiale documentare cu o poveste fictivă. Cunoscut sub numele de „bunica noului val francez” și unul dintre pionierii cinematografiei feministe.
A fost una dintre marile figuri ale „Nouvelle vague” francez și a rămas fidelă convingerilor sale de artist independent, dar asta nu a împiedicat-o să se adapteze la schimbările tehnologice ale celei de-a șaptea arte și s-a bucurat de succesul public până la sfârșitul carierei sale.
A murit la Paris în 2019, la 90 de ani.
Invitație la Cinema „One” din Brașov
Cinema „One” se află pe strada Zaharia Stancu din municipiul de la poalele Tâmpei, și ființează în cadrul marelui Centrul comercial „Coresi Shopping Resort”.
Iată programul complet al FFF pe zile și ore.
Deschiderea are loc joi, 24 septembrie 2020 de la ora 18,00 cu filmul „Un divan à Tunis” („O canapea la Tunis”), realizatoare Manele Labidi Labbé,( durata 1h28). De la 20,30 rulerază „Camille”, de Boris Lojkine (1h30).
Vineri, 25 septembrie a.c. ora 18.00: „Tout ce qu’il me reste de la Revolution” („Tot ce mi-a mai rămas din Revoluție ”), Judith Davis (1h28) + scurtmetraje de Alice Guy; De la ora 20,30 – „Mais vous etes fous” („Dar ești nebun”), Audrey Divan (1h35).
Sămbătă, 26 septembrie a.c. ora 18.00: „L’adieu a la nuit !” („Adio, noapte!”), André Téchiné (1h28); 20.30: „Tu merites un amour” („„Meriți o dragoste”), Hafsia Herzi (1h35).
Ultima zi a festivalului, duminică, 27 septembrie a.c. ora 18.00: „Alice et le maire”) („Alice și primarul”), autor Nicolas Pariser (1h43) și în încheiere de la ora 20,30: „Rebelles”(„Rebeli”), de Allan Maudauit (1h28).
Informații despre bilete
Pentru a afla toate detaliile despre selecția de filme, consultați broșura festivalului: FFF. Biletele sunt disponibile pe „Eventbook”,https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez, atât online cât și la casele de bilete.
***
Și pentru a fi în ton cu tema, ne ne rămâne decât să vă adresăm, stimați cinefili, cu urarea ca începînd de astăzi după-amiază: „Regarder et écouter dans des conditions agréables!”
Horia C. Deliu