Vremea frumoasă încă ține cu noi, deși …vremurile ne sunt potrivnice din pricina pandemiei! Cu toate acestea viața trebuie să meargă mai departe. Deviza „The Show Must Go On” se potrivește de minune și în cazul de față…

   Așa că sâmbătă, 26 septembrie 2020, de la ora 18.00, în Grădina de vară a Operei Brașov  va avea loc Avanpremiera spectacolului cu opereta „Sânge vienez” de Johann Strauss fiul. Este vorba de o versiune adaptată, cu cele mai reprezentative momente, având în vedere dimensiunea scenei în aer liber. Libretul poartă semnăturile lui Victor Léon și Leo Stein, iar Premiera a avut loc pe 26 octombrie 1899, la ”Carl Theater” din Viena. Din păcate,  compozitorul nu mai era în viață ca să vadă montată și această ultimă capodoperă a sa.

Valsul „Sânge vienez” op. 354 căpătase deja o popularitate atât de mare, încât s-a impus ca titlu al acestei noi creații artistice, ce  prilejuiește întâlnirea cu atmosfera vieneză de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ne-a precizat colaboratoarea noastră de specialitate, Cecilia Toma, secretar PR al Operei brașovene.

 

Regizoarea spectacolului, redutabila directoare de scenă, Anda Tabacaru, precizează pentru ziarul nostru: „Am păstrat firul poveștii și am căutat să realizez un echilibru între momentele lirice și cele de umor, specifice într-o operetă. Dar, mai ales, m-am axat pe conturarea personajelor principale, încercând să creez tipologii diverse, caractere plăcute și momente spumoase, în spiritul partiturii scrise de Johann Strauss. Am căutat împreună cu scenografa Rodica Garștea să realizăm un ambient rafinat pe care muzica îl impune. Așteptăm cu nerăbdare să putem prezenta publicului varianta integrală a operetei, care va mai conține câteva surprize, momente ample de balet și cor.  Repetițiile au fost agreabile, deoarece profitând de vremea minunată le-am desfășurat pe scena din Grădina de vară a Operei, ceea ce a dat un aer cu totul deosebit momentelor noastre de lucru”.

„Conceptul Premierei l-am pregătit încă din primăvară, tot atunci am făcut și achizițiile de materiale, însă trecând prin perioada Stării de Urgență, realizarea practică a costumelor și a decorurilor nu a început decât din luna iunie 2020, a detaliat scenografa  Rodica Garștea. Pentru că epoca în care se desfășoară acțiunea  este cea a impresioniștilor, spectacolul a pornit de la tehnica folosită de aceștia, „pointilismul”, totul fiind în nunțe pastel. Și pentru ca personajele să se decupeze mai bine dintr-un cadru, în toate cele trei acte decorurile sunt în alb, cu foarte puține tușe. Exact acest lucru ni l-am dorit: să creăm niște tablouri asemeni impresioniștilor.

În varianta completă a operetei, acțiunea are loc în interiorul unui palat, unde decorul este alb  în primele două acte. Chiar și în actul trei, care se petrece într-o grădină. Ținând cont de condițiile actuale, am făcut o adaptare, neputând folosi mult decor fiindcă ar împiedica distanțarea artiștilor. Pentru Avanpremiera  de sâmbătă am ales să montăm doar actul al treilea, simplificat, care se petrece și în spectacol tot într-o… grădină. Deci va fi ceva foarte natural”…

 

În distribuție apar Valentina Mărgăraș (în rolul Gabriella), Maria Catrina (Franzi), Corina Klein (Peppi), Kosa  Ibolya  (Rosa), Liviu Iftene (Eduard), Cristian Dicu (Josef),  Lorand Cristian (Vercingetorix), Ștefan Schuller (Kagler),  Dan Ionescu (Contele Bitovsky).

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul, la pupitrul dirijoral aflându-se maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică a spectacolului este semnată, așa cum arătam mai înainte, de redutabila creatoare Anda Tabacaru, scenografia mereu surprinzătoare fiind semnată de artistul plastic Rodica Garștea. Coregrafia – Alexandru Fotescu, iar mișcarea scenică Anca Branea. Asistenți regie: Silvia Papadopoulos și Nicoleta Chirilă. Regia de scenă: Silvia Papadopoulos.

 

Peste 2.500 de spectatori au asistat  la spectacolele din  cocheta

Grădină de vară

De la reluarea activității, după Starea de Urgență, din data de 11 iunie 2020, Opera Brașov a susținut 40 de evenimente – recitaluri, concerte, spectacole de operă, operetă, musical, romanțe, balet, reprezentații pentru copii. Toate evenimentele din Stagiunea estivală s-au desfășurat pe scena amplasată în curtea instituției, peste 2.500 de spectatori fiind prezenți și aplaudând cu generozitate prestația artiștilor.  Și pe această cale conducerea instituției îi mulțumește d-lui Dumitru Alexandru pentru generozitatea de a pune la dispoziție elementele necesare construirii scenei.

Evenimentele artistice au fost susținute cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

 

Spațiul destinat reprezentațiilor Operei Brașov a cunoscut odată cu instaurarea Sării de Urgență o transformare spectaculoasă. Pornind de la utilizarea unor structuri metalice și a câtorva panouri, echipele de tehnicieni au transformat micuța curte a Operei Brașov într-o adevărată Grădină de vară, în care au avut loc reprezentații sub cerul liber.

S-a completat staff-ul Operei Brașov

După o perioadă  lungă, marcată și de criza Pandemiei de Coronavirus, Opera Brașov și-a întregit echipa de conducere: începând de la mijlocul lunii septembrie 2020, mai precis din data de 15, regizorul de scenă Dan Antipa a preluat funcția de director general-adjunct, iar tenorul Mihai Irimia a fost numit  director artistic. De altfel, cei doi, alături de managerul interimar,   Marilena Aldea, sunt cei ce au făcut ca proiectul Stagiunii estivale din Grădina de vară a Operei Brașov să devină viabil și operațional. În această perioadă, Mihai Irimia (alături de Consiliul Artistic) și-a asumat elaborarea strategiei repertoriale și coordonarea personalului artistic, iar Dan Antipa este cel ce a coordonat echipele de tehnicieni, pentru amenajarea spațiului neconvențional din curtea instituției. O contribuție inspirată la finalizarea cochetului ansamblu în aer liber a avut-o și  neobosita scenografă Rodica Garștea, mereu inventivă, plină de abnegație și idei.

Ar  mai trebui precizat faptul că, în prezent se fac demersurile pentru obținerea avizelor necesare reluării spectacolelor în sală, cu respectarea normelor de protecție care se impun. De asemenea, în curând, biletele pentru spectacolele Operei vor putea fi achiziționate și on-line, iar plata se va putea efectua și cu cardul. Este o dorință mai veche a multor spectatori, care se va materializa.

Dan Antipa este licențiat în Management al Universității „Transilvania” din Brașov și absolvent al Studiilor masterale ale aceleiași instituții, specializarea Management și Strategii de Afaceri (Șef de promoție). Lucrarea de disertație, intitulată „Elaborarea strategiei pe termen mediu în instituțiile de spectacol  – Studiu de caz – Opera Brașov”, a obținut nota 10. Noul director general-adjunct și-a început activitatea ca artist liric în Corul Operei brașovene. În perioada 2001-2015 a fost cooptat în echipa de organizare a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, unde a asigurat și regia de scenă a tuturor evenimentelor desfășurate pe scena Sălii Mari a Palatului din București. În anul 2015 revine în Opera Brașov, pe postul de regizor Scenă, iar din noiembrie 2019 este șef Serviciu Scenă cu atribuții în coordonarea tuturor departamentelor tehnice (montare decor, lumini, sonorizare, costume, peruci, machiaj etc.) din cadrul apreciatei instituții de artă brașoveană.

Tenorul Mihai Irimia  a absolvit  în anul 2002 Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov (secția Canto), după care a participat la numeroase cursuri de specializare susținute de nume sonore ale artei lirice: Alfio Grasso, Corneliu Murgu, Corneliu Fânățeanu, Gheorghe Roșu, Cornel Stavru, Felicia Filip, Georgeta Stoleriu. Începând din anul 2003 Mihai Irimia  este solist al Operei Brașov. În această perioadă a interpretat numeroase roluri, abordând un repertoriu vast ce acoperă toate perioadele stilistice. Alături de colectiv a susținut numeroase turnee artistice în Austria, Germania, Marea Britanie, Elveția, Norvegia, Franța și Spania, iar împreună cu membrii Companiei ”Opera Vox” a evoluat în Germania și Austria. A fost invitat la Festivalul International Mozart (Tirana – Albania, 2006), Festivalul Internațional de Operă (Ruse – Bulgaria, 2010) și la Concertul Aniversar Mozart (Chișinău – Republica Moldova, 2016).Colaborează frecvent cu  Opera Națională București, Teatrul Național „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Națională Iași, Teatrul Liric „Nae Leonard” din Galați, Teatrul „Regina Maria” Oradea, precum și cu Filarmonicile din Arad, Brașov, Ploiești etc.

La cererea publicului Spectacolul  „Magie pe Broadway” se reia

Spectacolul „Magie pe Broadway” ce a avut loc sâmbătă, 19 septembrie 2020, a fost evenimentul cu numărul 40 de la reluarea activității și s-a bucurat de mare succes, mulți spectatori rămânând din pricina locurilor limitate în afara incintei. La cererea lor, dar și a altor iubitori de frumos, spectacolul va fi reprogramat peste două săptămâni.

 

Iată ce ne-a declarat realizatoarea lui, soprana Anda Pop, care l-a regizat dar a și cântat: „Cu acest spectacol mi s-a implinit un vis; un proiect care este demult în gândul meu: un show care să aducă în fața spectatorilor cele mai frumoase pagini din musical-urile de pe Broadway! Și grație colegilor mei care și-au unit forțele, Magia a coborât în Gradina Operei, rezultând  un spectacol inedit, ce a ajuns imediat la sufletul spectatorilor. Vreau să-i mulțumesc special și pe această cale vedetei de renume internațional, Paula Seling, care a participat «Pro bono» alături de noi! Așadar, la cererea insistentă a publicului spectacolul va fi reluat în 3 octombrie” .

 

„Magie pe Broadway” este evenimentul care a adus la Opera Brașov toată strălucirea scenei americane de spectacol, cuprinzând pagini din musical-uri foarte îndrăgite, care au marcat istoria genului și care vor rămâne nemuritoare: „My Fair Lady” de Fr. Loewe, „West Side Story” de L. Bernstein, „Fantoma de la Operă” și „Cats” de A. Lloyd Webber sau „Porgy & Bess” de G. Gershwin.

În distribuție figurează cunoscutele soliste Aurelia Florian, Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Maria Catrina, Nicoleta Chirilă, Mihaela Marele,  Lăcrămioara Schuller, Sonia Hazarian, Cristina Roșu, perecum și valoroasele voci masculine ale lui Adrian Mărcan, Alexandru Aghenie, Valentin Marele,  Marian Rește, Ștefan Schuller. Invitată special în cadrul acestui eveniment este interpreta Paula Seling, prietenă apropiată a Operei brașovene. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul. La pupitrul dirijoral se va afla din nou maestrul Traian Ichim. Scenariul și concepția regizorală îi aparțin Andei Pop. Prezentarea – Simona Manole. Coregrafia: Valentina Mirică. Regie scenă: Dan Antipa.

Rețineți, așadar,  „The Show Must Go On”…

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail