La începutul verii lui 2020 scriam despre o situație nemaiîntâlnităaceea de a organiza spectacole lirice în aer liber timp de trei luni non-stopcrezând sincer că odată cu venirea sezonului autumnal lucrurile vor reintra pe făgașul normal. Adică Opera brașoveană își va relua în…sală (sună a pleonasm?) spectacolele tradiționale atât de iubite de public.

 

Numai că Pandemia nu cedează, astfel încât conducerea prestigioasei instituții de cultură din municipiul de la poalele Tâmpei (manager interimar Marilena Aldea) împreună cu Consiliul artistic au stabilit programul de reprezentații pentru luna septembrie a.c. tot pentru Grădina de vară. În situația redeschiderii oficiale a sălilor de spectacole, despre care se discută intens în aceste zile la nivel guvernamental, se vor face ajustările necesare, stabilindu-se, de asemenea, numărul maxim de spectatori ce au acces la fiecare reprezentație.

Este salutar faptul că Opera brașoveană s-a adaptat până acum foarte bine condițiilor speciale, iar Stagiunea estivală a constituit o reușită! Fructificând ingenios spațiul oferit de curtea instituției, s-a amenajat foarte cochet scena, cu decoruri și instalațiile aferente de sunet și lumină – eficient protejate de ploaie și vânt – la fel ca și zona unde cântă orchestra. Scaunele pentru public s-au aranjat la distanța cuvenită, existând astfel condițiile optime pentru derularea activității.

Așa se face că în lunile iunie, iulie și august reprezentațiile au avut o cadență remarcabilă, oferindu-i-se publicului o seamă de lucrări de gen remodelate, scurtate la o oră per spectacol, dar inteligibile ca acțiune. Ne referim la operete de mare popularitate, recitaluri vocal-instrumentale, concerte cu arii celebre, colaje cuprinzând  numere de balet, muzică din filme, romanțe, basme pentru cei mici.

De fiecare dată s-a respectat distanțarea fizică în rândul spectatorilor, s-a controlat temperatura la intrare și purtarea măștilor de protecție.

…Dar cum toamna și-a anunțat deja prezența, colectivul Operei s-a pregătit pentru a face față unor noi provocări, evenimentele preconizate fiind susținute cu sprijinul Primăriei municipiului Brașov.

O noutate importantă se referă la modificarea orei de începere a spectacolelor, respectiv 18.00, iar la matinal de la ora 10.00.  Repertoriul este și de data aceasta unul dens, care va acoperi multe dintre doleanțele publicului de toate vârstele.

 

„Armonii de toamnă

 

După cum ne-a informat P.R.-ul instituției, Cecilia Toma, miercuri, 2 septembrie 2020, de la ora 18.00, în Grădina de vară a Operei Brașov, debutează Stagiunea lirică autumnală cu Recitalul vocal-instrumental intitulat „Armonii de toamnă”. În cadrul acestei serate muzicale vor putea fi ascultate sopranele  Mădălina Bourceanu, Maria Catrina, Lăcrămioara Schuller și mezzosoprana Sonia Hazarian, acompaniate la pian de Sena Ducariu. Își dă concursul și clarinetistul Ionel Pârlea. Programul cuprinde arii din operetele „Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller, „Paganini” de Franz Lehár, din musical-urile „Very warm for May” de Jerome Kern și „Kiss me, Kate” al lui Cole Porter, dar și piese din lirica universală și românească: „Cântece țigănești” de A. Dvořák, „O, rămâi” de George Stephănescu sau „Dragu-mi-i, mândro, de tine” de Tiberiu Brediceanu. Clarinetistul Ionel Pârlea va interpreta aria Rosinei din opera „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, în transcripție proprie, precum și „Romanza” din „Sonata pentru clarinet și pian” de Fr. Poulenc.

Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. Scenografia, inspirată ca de fiecare dată, poartă semnătura artistului plastic Rodica Garștea, iar regia de scenă îi aparține lui Dan Antipa.

 

Reîntâlnire cu charismaticul bariton Adrian Mărcan în opera comică „Bărbierul din Sevilla”

 

Sâmbătă, 5 septembrie a.c., este programată opera comică „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, un veritabil „Chef-d’oeuvre” al genului. Ca să fim foarte exacți vor fi, de fapt, momente semnificative alese din populara lucrare lirică, având în vedere condițiile impuse. Desigur, toate privirile asistenței vor fi ațintite asupra lui… Figaro, frizerul vestit din Sevilla secolului al XVIII-lea. Acest personaj simpatic și versatil, care se folosește de toate șiretlicurile pentru a-i vedea fericiți pe Rosina și Contele Almaviva, va fi interpretat cu aplombu-i cunoscut de baritonul Adrian Mărcan, aflat într-o formă artistică de invidiat. În distribuție mai figurează mezzosoprana Asineta Răducan (Rosina), tenorul Mihai Irimia (Contele Almaviva), baritonul Ștefan Schuller (Bartolo), basul Dan Popescu (Basilio), mezzosoprana Cristina Roșu (Berta), baritonul Alexandru Aghenie (care debutează în dublul rolul Fiorello/Ofițerul), precum și tenorul Aurel Aron  (Notarul). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.

 

În imagine, baritonul Adrian Mărcan și mezzosoprana Asineta Răducan

În imagine, baritonul Adrian Mărcan și mezzosoprana Asineta Răducan

Conducerea muzicală îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de venerabila maestră Carmen Dobrescu. Adaptarea scenică: Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Regie scenă: Marilena Aldea.

„Reverii muzicale

 

Peste numai trei zile, adică miercuri, 9 septembrie în aceeași locație publicul meloman este invitat la Recitalul vocal-instrumental intitulat „Reverii muzicale”. Interpretează valoroșii soliști Aurelia Florian, Valentina Mărgăraș, Carmen Topciu, Gabriela Hazarian, Nicoleta Chirilă, Mădălina Bourceanu, Mihai Irimia, Valentin Marele, Marian Rește. Vor fi acompaniați la pian de Lioara Frățilă. Din program punctăm doar câteva momente atractive: arii din operele „Falstaff” de G. Verdi și „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, din opereta „Rodica” de N. Petri, „La petenera” din zarzuela „La Marchenera” de F.M. Torroba, lied-ul „Zdes’ khorosho” de S. Rachmaninov sau romanța „Aș vrea să viu al tine” de E. Doga.

Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. Scenografia este semnată ca de obicei de Rodica Garștea. Regia de scenă: Dan Antipa.

 

„My Fair Lady”, musical de mare succes

 

 În fotografie, actrița Nora Vlad și soprana Corina Klein

 În fotografie, actrița Nora Vlad și soprana Corina Klein

 

La început de weekend, pe 12 septembrie, sunteți invitați, stimați prieteni, să urmăriți cele mai reprezentative momente din celebrul musical „My Fair Lady” de Fr. Loewe. Inspirată după piesa „Pygmalion” a dramaturgului englez George Bernard Shaw, această lucrare a încântat generaţii încă de la Premiera ce a avut loc la New York, pe Broadway, în anul 1956, fiind numită „Musical-ul perfect”.

În distribuție figurează soprana Corina Klein (Eliza Doolittle), tenorul Liviu Iftene (debut în rolul Henry Higgins), baritonul Lorand Cristian (Colonelul Pickering), basul Dan Popescu (Alfred P. Doolittle), tenorul Mugurel Oancea (Freddy Eynsford-Hill), actrița Nora Vlad (D-na Higgins), mezzosoprana Gabriela Hazarian (D-na Pearce), mezzosoprana Cristina Roșu (D-na Hopkins). Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.

Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparține maestrului Mircea Holiartoc, regia artistică fiind semnată de maestra Anda Tăbăcaru. Adaptarea scenică poartă iscălitura sopranei Anda Pop. Au mai contribuit la realizarea spectacolului Rodica Garștea – scenografie, Ioan Dorin Coșeriu – coregrafie, Iulia Coșeriu – mișcare scenică și Silvia Papadopoulos – regie de scenă.

 

Magie pe Broadway”, o selecție de pagini din musical-uri îndrăgite

 

Pe afișul lunii figurează și un titlu mai aparte:”Magie pe Broadway”, o selecție de pagini din musical-uri îndrăgite. Vor contribui la reușita spectacolului  din ziua de sâmbătă, 19 septembrie, apreciatele soliste Aurelia Florian,Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Lăcrămioara Schuller, Maria Catrina, Nicoleta Chirilă, Alina Ichim, Sonia Hazarian, Cristina Roșu, dar și valoroșii interpreți Adrian Mărcan, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Valentin Marele, Ștefan Schuller, Marian Rește, Mugurel Oancea. Prezintă: Simona Manole.

De evidențiat participarea Orchestrei, Corului și Baletului Operei Brașov. Dirijor: Traian Ichim. Scenografia: Rodica Garștea. Regia de scenă: Dan Antipa.

 

În avanpremieră, momente reprezentative din opereta „Sânge vienez” de J. Strauss

Prima lună de toamnă se încheie cu o frumoasă surpriză artistică, anume prezentarea în avanpremieră a operetei „Sânge vienez” de J. Strauss (momente reprezentative). Sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 18.00, în Curtea instituției amintite va avea loc acest eveniment muzical la care iau parte Soliștii, Orchestra, Corul și Baletul Operei brașovene. La pupitrul dirijoral va ”oficia” maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică poartă amprenta inconfundabilă a maestrei Anda Tabacaru, ce colaborează din nou cu scenografa Rodica Garștea, cu care se înțelege „din priviri”. Coregrafia îi aparține maestrului internațional de balet Alexandru Fotescu, mișcarea scenică – Anca Branea, iar asistent regie și regizor de scenă este tânăra și talentata Silvia Papadopoulos.

După cum știm apetitul pentru performanță a artiștilor enumerați, precis că și această premieră se va bucura de o bună apreciere din partea publicului.

Programul spectacolelor pentru copii

Nici cei mai mici spectatori nu au fost uitați și lor pregătindu-li-se reprezentații adecvate pentru vârsta, gustul și înțelegerea lor. Miercuri, 16 septembrie 2020, de la ora 10.00, în aceeași Grădină de vară este programat Spectacolul pentru copii „Un lup, o capră și trei iezi” de M. Patriciu și G. Marcu, avîndu-i în distribuție pe Lăcrămioara Schuller, Nora Vlad, Adriana Simion, Alexandra Scriminț, Lorand Cristian, Paul Tomescu, Florin Grama. Regia artistică poartă semnătura lui Mugur Curelaru, asistent de regie fiind soprana Lăcrămioara Schuller, iar scenografia îi aparține Rodicăi Garștea.

Miercuri, 23 septembrie 2020, ora 10.00, „Cocoșelul neascultător”,  un Spectacol pentru prichindei al regreatului Ion Lucian, cu Irina Iftene, Sonia Hazarian, Anca Panait, Bogdan Mirică (debut), Cristian Dicu, Meda Enăcache, Mihaela Pop. Regia artistică – Constantin Ungureanu

Tot miercuri, dar în 30 septembrie 2020, ora 10.00, tot în Curtea Operei va avea loc Spectacolul de balet intitulat „Povestea păpușilor și a Prințesei Maya”. Vor performa Soliștii și Ansamblul de Balet. Coregrafia: Nermina Damian și Alexandru Fotescu. Adaptarea scenică: Ramona Mezei. Scenariul: Silvia Papadopoulos. Povestitorul: inegalabilul Lorand Cristian

Persoană de contact pentru procurarea biletelor este Violeta Brânzea (de la Compartimentul de Relaţii publice).Telefoane: 0740/176.125 și 0752/266.478.

Reguli stricte

 

La evenimentele care sunt programate în curtea Operei, accesul spectatorilor va fi permis numai după ce va fi efectuată măsurarea temperaturii. Purtarea măștii este, în continuare, obligatorie! Scaunele sunt așezate la distanța minimă prevăzută de 1,5 m.  În cazul în care cineva prezintă simptome de infecție respiratorie, este rugat să rămână acasă pentru a nu vă pune în pericol pe ceilalți participanți la spectacol. Biletele se pun în vânzare cu două ore înainte de fiecare reprezentație la sediul Operei Brașov, str. Bisericii Române nr. 51. Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380 (Monica Floroiu, de la Compartimentul de Relaţii publice).

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele se reprogramează.

***

…Așadar, serile lirice programate a se derula în aer liber și în luna lui „Răpciune” stau să înceapă, spre bucuria iubitorilor de frumos. Dacă nu cumva survine în zilele următoare dispoziția de reintrare în sală, așa cum se aude…

Le urăm mult succes artiștilor, precum și vizionare plăcută spectatorilor !

         

  Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail