Rezultatele obţinute de liceenii covăsneni care au participat la simularea examenului de baca­laureat, în urmă cu două săptămâni, arată un singur lucru: cea mai mare parte a elevilor nu au cunoştinţele necesare care să le permită promo­varea acestui examen important din viaţa lor.

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Keresztely Irma, a declarat că rezultatele de la simulări indică gradul scăzut  de pregătire a elevilor pentru examenul de bacalaureat, fapt cei  determină să ceară  luarea unor măsuri, de către toate unităţile de învâţământ din judeţ, care să ducă la evitarea dezastrului de anului trecut, de la BAC.

Totodată, Keresztely Irma şi-a manifestat îngrijoratea cu privire la faptul că şi elevii din liceele “cu pretenţii” au obţinut note destul de mici, nu doar cei de la grupurile şcolare din judeţ. Iar situaţia nu e deloc “roz” în condiţiile în care, la proba scrisă la Limba şi literatura română, peste 60% dintre elevii care au participat la simulare au obţinut note sub 5.00. Cele mai slabe rezultate s-au obţinut la matematică, unde rata de promovabilitate a fost de 12,98%. În schimb, liceeni covăsneni au dovedit că sunt fascinaţi de istorie, deoarece la această materie au obţinut note mai bune, rata de promovobilitate fiind de 86%.

Potrivit şefei IŞJ Covasna, în patru unităţi de învăţământ, respectiv grupurile şcolare  “Szabo David” din Baraolt, “Gabor Aron” din Târgu Secuiesc, “Berde Aron”  şi  “Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe, nici un elev nu a luat notă de trecere.

Keresztely Irma a menţionat faptul că, deşi  profesorii din licee fac zeci de ore de pregătire suplimentară, cei mai  mulţi dintre elevi sunt dezinteresaţi, la aceste orele participând doar  4-5 elevi. Ca urmare, dacă elevii nu doresc să înveţe, oricât de multe ore suplimentare s-ar face, sunt inutile.

„Concluzia mea, în urma acestei simulări, este că de vină sunt şi elevii şi părinţii, şi profesorii .Am constatat în rândul elevilor un dezinteres fără precedent faţă de carte şi faţă de propria carieră profesională. Aceştia nu au o viziune asupra viitorului, majoritatea nu ştiu ce vor“, a conchis Keresztely Irma.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail