După un început tumultos de vară din mai toate punctele de vedere, Pandemia fiind cea care ne-a dat viața peste cap, replierile din universul artelor au făcut ca viața artistică să se sdesfășoare în condiții speciale. Muzicienii brașoveni au organizat o Stagiune estivală, care s-a bucurat de succes, urmând ca joi-seara, de la ora 19.00, să aibă loc ultimul concret, la Bastionul Artiștilor. Într-o formulă mai puțin cunoscut, alături de Orchestra Simfonică va fi prezentă și Formația de Suflători de Alamă, un element de noutate pentru concertele Filarmonicii, mai ales în ultima perioadă.

 

Concerte  în aer liber la „Bastionul Artiștilor”

Chiar dacă soluția inițială de desfășurare a concertelor și altor manifestări artistice în aer liber pentru Filarmonică și Teatru Dramatic în Piațeta de pe strada Sf. Ioan (din spatele Hotelului „Aro Palace”) nu s-a dovedit viabilă în timp, s-a găsit o altă variantă. Fiindcă au apărut întereruperi sau suspendări ale programelor din pricina ploilor abundente și intempestive care perturbau evenimentele  artistice, la care s-au adăugat costurilor inerente legate de amplasarea echipamentelor, decorurilor etc., s-a găsit o formulă mult mai bună.

La inițiativa Muzeului Județean de Istorie din municipiul de sub Tâmpa, împreună cu Teatrul ,,Sică Alexandrescu”, Filarmonica, Centrul Cultural ,,Reduta” și Teatrul pentru copii ,,Arlechino”  din Braşov s-a mutat Stagiunea de vară în incinta vechiului „Bastion al Țesătorilor”, o locație perfectă, cu aer medieval, care a primit imediat titulatura  de ,,Bastion al Artiștilor”.

Sub sloganul ,,Dacă vă place arta, puteți să ne priviți de sus!”, Stagiunea estivală desfășurată în incinta istorică  de pe strada George Coșbuc nr. 9 din Brașov a  readus etajele curții interioare în aria evenimentelor culturale, oferind spectatorilor posibilitatea să urmărească reprezentațiile de muzică și teatru de pe galeriile etajelor I și II ale celebrei fortificații.

Moment festiv de final

Sub coordonarea dirijorală a maestrului Ovidiu-Dan Chirilă, joi, 30 iulie 2020, pe scena „Bastionului Artiștilor”, în cadrul programului muzical pregătit de Filarmonica Brașov pentru acest moment festiv, va fi prezent și renumitul violonist român, Florin Ionescu-Galați, solist al Filarmonicii brașovene, muzician cu un însemnat aport la imprimarea platformei estetice și stilistice a muzicii în România.

Așa cum ne-a informat PR-ul instituției, Alexandra Grancea,  în program figurează lucrări de referință din creația românească, dar și din cea internațională: J. Clarke – „Trumpet Voluntary”, D. Popovici – „Codex Caioni” (selecțiuni), C. Dimitrescu – „Dans țărănesc pentru orchestră”, C. Porumbescu – „Balada pentru vioară și orchestră”, G. Dinicu – „Hora Stacatto”, H. Purcell – „Trumpet Tune”, O. D. Chirilă – „Pelin beau…” și „Mărțișor”,  M. Negrea – „Tarantelă” din Suita simfonică „Prin Munții Apuseni”,  W. A. Mozart- „Rondo Alla Turca” pentru cvintet de alamă, O.D. Chirilă: „Suita din Transilvania (Pentalogicum Dacicum)” și T. Olah: „Intrarea lui Mihai Viteazu în Alba Iulia” din Suita simfonică „Mihai Viteazu”.

Acest program a apărut din dorința dirijorului Ovidiu-Dan Chirilă de a oferi  publicului prilejul de a se bucura de o diversitate mai mare de genuri muzicale. Desăvârșirea artistică a muzicienilor Filarmonicii Brașov face ca Orchestra și Formația de Suflători de Alamă să ofere o experiență muzicală de înaltă ținută.  În concert se vor auzi și trei  creații originale, în formă și conținut, scrise chiar de dirijor: „Pelin beau”, „Mărțișor” și „Suita din Transilvania (Pentalogicum Dacicum)”.

Programul  muzical etalează o multitudine de aspecte, relevând un generos evantai repertorial ce ne arată că muzica este internațională doar în teorie, în practică ea fiind națională, după sufletul fiecăruia.

Ovidiu-Dan Chirilă și-a început pregătirea muzicală la Liceul de Artă din Braşov. Dedicându-se cu pasiune artei dirijorale, el absolvă în anul 1984 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de compoziţie–dirijat orchestră, beneficiind de contactul cu muzicieni prestigioşi ca Tiberiu Olah (compoziţie), Constantin Bugeanu şi Iosif Conta (dirijat), Aurel Stroie (orchestraţie), Ştefan Niculescu (forme muzicale).

În anul 1991 a luat parte la Wiener Meister Kurse (Austria), la clasa de dirijat a profesorului Bruno Weil, directorul general al Operei din Duisburg. Între anii 1982 – 1985 participă la Festivalul „Tinerilor Dirijori” de la Buşteni, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Criticilor din Asociaţia România.

Între anii 1991-1994 a beneficiat de o bursă de perfecţionare oferită de guvernul austriac, luând astfel parte la Cursurile de măiestrie din Mürzzüschlag, la clasele de dirijat ale maeştrilor Claudio Abbado, Richard Schumacher, Ernst Smole, Werner Tharichan şi Detlef Heusinger. În anul 1984, este numit dirijor şi şef al compartimentului orchestră la Teatrul Liric din Braşov, iar din 1996 devine directorul artistic şi dirijorul Filarmonicii din aceeaşi localitate.

Ovidiu Dan Chirilă a fost invitat permanent, între anii 1990-1991, la pupitrul orchestrei Operei de Stat din Chişinău; a dirijat orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Oradea, Arad, Constanţa, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea; a susţinut turnee simfonice în Republica Moldova (Chişinău), Austria (Viena, Graz, Klagenfurt), Ungaria (Szombathely), Grecia (Joannina, Pyrgos, Syros, Delphi, Paros), Japonia (Tottori). Repertoriul său dirijoral cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale.

Compozitorul Ovidiu Dan Chirilă a creat sonate pentru pian, cvartete de coarde, lucrările pentru orchestră „Schiţe simfonice”, „Triptic”, „Presto”, baletele „Caligula” şi „Manifest pentru mileniul III” – cu care a obţinut în 1987 Premiul III la Concursul Naţional de Compoziţie. A fost nominalizat membru al Uniunii Compozitorilor din Germania.

***

…. Muzicii i se recunosc virtuțile sociale și etice, prezența violonistului Florin Ionescu – Galați, fiind etalon al virtuozitatii interpretative solistice deținută în sanctuarul valorilor muzicalitatii spiritual, conformă menirii și potențialului de care dispun lucrările din programul ales pentru acest concert de închiderea al unei stagiuni tumultoase, la rându-i, fiind una plină de provocări.

Dând dovadă de talent precoce Florin Ionescu-Galaţi (fiul celebrului magistru Ilarion Ionescu-Galați, dirijor de Onoare al Filarmonicii brașovene) debuta  ca  solist  încă de la  etatea de zece ani interpretând Concertul pentru vioara de Kabalevsky cu Orchestra Națională Radio.  Și-a început studiile sistematice mai întâi la Liceul de Muzică din Brașov sub îndrumarea lui Radu Hamzea, iar în 1989 devine student al Conservatorului din București, avându-l profesor pe  venerabilul muzician Ștefan Gheorghiu. De-a lungul anilor tânărul violonist a obținut  numeroase premii la diferite Concursuri Internaționale, amintindu-le pe cele de la Stressa – Italia, Festivalul „George Enescu”-București, „Tibor Varga”-Elveția, „Paganini” Italia, „Wieniawski”-Polonia.

A susținunt recitaluri și concerte în  toate  orașele mari din țară, dar a  cântat și cu Orchestre filarmonice renumite din America, Anglia, Canada, Elveția, Turcia, Grecia, Ungaria , Polonia, Austria, Franța, Italia, Norvegia, Japonia, Germania, Spania etc.

Din anul 1993 a  devenit solist al Filarmonicii din Brașov.  În deja bogata lui carieră Florin Ionescu-Galaţi a realizat înregistrări pentru emisiuni și albume editate de case prestigioase de discuri ca Electrecord, Sipario Dischi, Radio Romania, Radio Istambul, ZDF etc . A cântat în săli celebre, precum „Carnegie Hall” din New York, „Herkuleessaal” Munchen, „Suntory Hall” Tokyo, „Beethoven Halle” Bonn, „Megaron” Atena și Salonic, dar și  la Ateneul Roman  ori Sala Radio din Capitală. Cunoscutul violonist a colaborat cu mari muzicieni din țară și de peste hotare, ca Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Iosif Conta, Horia Andreescu, Gurer Aykal, Michael Stern, Vladimir Altschuler, Lorry Wallfish,  Alain Paris etc.

În 1996  a primit Marele Premiu al Uniunii Criticilor de Muzică din România, iar în anii 1996 și 1997 este premiat de Televiziunea Româna cu Marele Premiu, dar și de PRO TV pentru o colaborare internatională România-America, într-un Concert televizat. In anul 2000 a fost declarat ”Solistul Anului” în Turcia. Trei ani mai târziu Fundația „Ion Voicu” îi ofera Diploma și Medalia de Aur pentru meritul de a fi menținut vie memoria marelui violonist. În anii 2002 și 2004 a fost premiat de Uniunea Criticilor de Muzică din Romania pentru promovarea muzicii românesti în țară și în străinătate.

***

În cadrul Concertului de încheiere al Stagiunii Estivale 2020 prezența Formației de Suflători de Alamă va fi una  de impact.

Vor răsuna partituri ale compozitorilor autohtoni, publicul având posibilitatea sesizării dimensiunii reale a valorilor și înțelegerea aportului fiecărui compozitor, integrate cu pagini muzicale referențiale aparținând repertoriului internațional. Melomanii vor audia un buchet muzical contrastant, care face ca producția artistică autohtonă să capete relief, greutate și căutare.

În încheiere trebuie spus că și în aceste vremuri grele, muzica s-a bucurat de audiență. Felicitări și mulțumiri, dragi  muzicieni!

Horia C. Deliu                         

 

 

 

   

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail