Peste o sută de artişti din ţară vor fi prezenţi în următoarele patru zile, în cel mai mare muzeu în aer liber din România, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, unde va avea loc festivalul ASTRA Multicultural, ajuns la cea de a cincea ediţie, informează un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.
Deşi festivalul va avea loc în aer liber, vizitatorii sunt rugaţi să se protejeze de infectarea cu noul coronavirus.
„Timpurile actuale ne-au demonstrat că uniţi suntem mai puternici, că împreună reuşim să devenim mai buni. Deviza ASTRA-uniţi prin cultură a evenimentului ASTRA Multicultural – unic în ţară, prin care promovăm frumuseţea tradiţiei şi valorile multietnice, simbolizează la modul cel mai frumos posibil că suntem uniţi şi prin cultură. Însă, nu uitaţi, dragi vizitatori, să păstraţi distanţa socială, pentru că doar prin efortul fiecăruia dintre noi, ne vom putea bucura împreună şi pe viitor, de astfel de evenimente”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.
La acest festival sunt invitaţi şi artişti din comunităţile din ţară, unde locuiesc minorităţi etnice.
„ASTRA-uniţi prin cultură!, aceasta este deviza prin care repornim şi în acest an evenimentul ASTRA Multicultural. Este o ediţie specială, într-o perioadă dificilă, însă suntem convinşi că măsurile aplicate de Muzeul ASTRA cu privire la combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19 responsabilizează publicul vizitator. Putem fi distanţaţi fizic sau social, dar rămânem uniţi prin cultură. Este un eveniment unic în ţara noastră, iar el vine ca o confirmare a eforturilor sustenabile pe care Muzeul ASTRA le depune în promovarea tradiţiilor şi a valorilor multietnice. Concret, vom surprinde toate aspectele cultural-interactive din comunităţile de croaţi, turco-tătari, saşi, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari şi români , de la meşteşuguri până la gastronomie şi de la ateliere educaţionale până la proiecţii de filme documentare”, a spus directorul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ştefan.
Potrivit sursei citate, evenimentul va începe cu Seminarul „ASTRA Multicultural. Patrimoniu cultural. Valori. Perspective”, care se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în perioada 9 -10 iulie 2020. Vor lua parte 53 de participanţi (muzeografi, conservatori, cercetători, lectori) din ţară şi străinătate de la prestigioase instituţii de cultură şi nu numai cum ar fi Muzeul de Istorie a României Bucureşti, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Maramureşului, Sighetu Marmaţiei, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Bucureşti.
Peste 100 de artişti şi muzicieni reuniţi în 20 de ansambluri de dansuri şi de cântece populare şi fanfare vor întreţine atmosfera în cadrul Festivalului de muzică şi tradiţii multietnice (10-12 iulie 2020).
Vineri, 10 iulie, ora 17, pe scena de pe lac va avea loc un spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” . Pentru a accentua multiculturalitatea din cadrul proiectului, Junii Sibiului vor prezenta pe scenă tablouri muzical coregrafice din folclorul german, maghiar, italian, mexican, bulgăresc, rusesc, sârbesc şi ucrainean. Vor susţine recitaluri interpreţii: Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Nelu Albu, Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoiagă, Andreea Vulcu, Stana Stepanescu şi Bojidar Ciobotin şi Adrian Neamţu.
„Maratonul gastronomic multietnic va avea loc în Muzeul în aer liber, la Târgul de ţară şi la Gospodăria de boştinar-lumânărar din Sebeşu de Jos, Sibiu; Gospodăria-atelier de prelucrare a straielor vâltorite şi date la dârstă, Tilişca, Sibiu; Gospodăria de oier transhumant, Răşinari, Sibiu, Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita; Gospodăria de pescari, Mahmudia, Tulcea; Gospodăria săsească de viticultori, Şeica Mică, Sibiu; Gospodăria-atelier de prelucrare a straielor vâltorite şi date la dârstă, Tilişca, Sibiu, zona de reconstituire a locuirii la corturi şi zona sectorului Păstorit. În aceste locaţii, comunităţi de etnici croaţi, turco-tătari, saşi, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari şi români vor găti preparate tradiţionale specifice fiecărei etnii în parte. Vineri, 10 iulie, oierii din Mărginimea Sibiului vor pregăti tocană de noatin cu mămăligă (Gospodărie din Răşinari & sectorul păstorit). Sâmbătă, 11 iulie, turco-tătarii din Constanţa vor pregăti chifteluţe cu linte (Târgul de ţară), iar secuii gătesc gulyas şi tocăniţă cu viţel şi kurtos (Gospodăria din Corund). Tot sâmbătă, 11 iulie, croaţii vor găti papricaş caraşovenesc cu carne de miel la Târgul de ţară. Comunitatea de rromi din Ighişu Vechi va găti şahaimas (varză cu carne) la Poiana Perişani, zona de corturi din Muzeul în aer liber”, se precizează în comunicatul organizatorilor.
ASTRA Multicultural va promova îndemânarea şi creativitatea la Şcoala mutietnică în perioada 9-12 iulie 2020. Participanţii vor experimenta tehnica picturii pe lemn şi ceramică, broderie şi cusături tradiţionale dar şi prelucrarea lemnului sub îndrumarea meşterilor populari. Atelierele sunt recomandate copiilor cu vârsta de peste 7 ani şi se vor desfăşura pe bază de programare la numărul de telefon 0751166529, cu maxim 9 participanţi în condiţii de siguranţă şi distanţare fizică impuse de normele de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
Acţiunea este realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu.
AGERPRES