Brutăria Dioszegi din Sfântu Gheorghe a copt, sâmbătă, o uriaşă pâine secuiască cu cartofi, în greutate de 107 kilograme.

Patronul brutăriei, Dioszegi Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că este cea mai mare pâine secuiască făcută până acum în lume, dar recordul nu va fi omologat oficial deoarece nu a anunţat reprezentanţii Guinness World Records.

„Anul viitor vom face o pâine şi mai mare şi atunci vom invita şi Guinness Book”, a declarat Dioszegi Laszlo.

Pentru coacerea acestei pâini a fost construit un cuptor special în incinta brutăriei, iar aluatul a fost făcut din 80 de kilograme de făină, 40 de litri de apă, 20 de kilograme de cartofi, un kilogram de drojdie şi un kilogram şi jumătate de sare.

„Aluatul a cântărit peste 140 de kilograme, dar pâinea a ieşit mai mică pentru că la copt apa se evaporă, iar la final batem coaja, pentru că aşa e reţeta tradiţională, deci şi acolo se mai pierde din greutate”, a explicat Dioszegi Laszlo.

Pâinea a fost  sfinţită ieri, în cadrul unei slujbe ecumenice ce a avut loc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, după care a fost  împărţită tuturor celor prezenţi la eveniment.

Săptămâna trecută, brutarii au mai făcut de probă două pâini uriaşe, care au cântărit peste 100 de kilograme cu tot cu coajă, pentru a vedea cum funcţionează cuptorul, dar şi pentru a stabili temperatura ideală şi cantităţile de ingrediente necesare.

Anul trecut, brutăria Dioszegi a preparat o pâine de aproape 48 de kilograme de zilele Sfântu Gheorghe şi una de 56,5 kilograme la Bucureşti, de Ziua Mondială a Pâinii.

Judeţul Covasna este menţionat în Cartea recordurilor cu un maraton de aerobic desfăşurat în urmă cu câţiva ani la Sfântu Gheorghe, care a durat aproape o lună, şi un bulz cu mămăligă şi brânză în lungime de peste 150 de metri, preparat de locuitorii comunei Turia.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail