Cluj-Napoca va pierde circa 60 de milioane de euro, dacă festivalurile programate să aibă loc în această vară vor fi anulate din cauza epidemiei de coronavirus. Primarul orașului, Emil Boc, spune că este puțin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aiba loc.
Anul trecut, festival UNTOLD a adus orașului Cluj-Napoca un profit de peste 45 de milioane de euro în doar patru zile. La acești bani se adaugă alte 10 milioane de euro câștigate în urma Electric Castle și 7,8 milioane de euro în urma TIFF. Acești bani se adună an de an în urma fondurilor investite de festivaluri în economia locală pentru organizare, dar și din banii cheltuiți de participanți.
Anul acesta, din cauza epidemiei de CIVID-19, TIFF, cel mai mare festival de film din țară, a fost amânat.
„A fost amânat TIFF-ul, iar pentru celelalte evenimente mari se așteaptă 15 mai. E adevărat, este puțin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc având în vedere restricțiile anunțate și prognozate, dar pe de altă parte se pot găsi modalități diferite și diverse de organizare și a acestor evenimente”, a declarat primarul Emil Boc.
Dacă organizatorii vor fi obligați să anuleze festivlaurile, sectorul cultural trebuie sprijinit printr-o strategie guvernamentală, crede edilul. „În acest moment lucrăm împreună cu industria de evenimente din Cluj și din România de a pregăti un cadru legal pentru sprijinirea acesteia, pentru că oferă foarte multe locuri de muncă, ea nu trebuie să dispară, să fie pusă la pământ. E un sector important al vieții noastre și nu trebuie considerat o Cenușăreasă”, a mai spus Emil Boc.
Între timp, organizatorii festivalurilor speră ca restricțiile să fie ridicate și continuă pregătirile.
„În acest moment, festivalurile UNTOLD si NEVERSEA nu sunt anulate. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a spera că și în acest an vom reuși să aducem bucuria festivalurilor în cele mai bune și în cele mai sigure condiții”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD și NEVERSEA.
Speranțe au și participanții. Nicio rezervare nu a fost anulată, însă unii se asigură că își vor primi banii înapoi dacă festivalurile nu se vor mai organiza. „Am avut întrebări despre posibilitatea de a anula, am avut întrebări despre posibilitatea de a returna un eventual avans de la cei care au plătit, totuși nimeni nu a zis până acum sută la sută că anulează rezervarea”, a spus Gabriel Mărcuș, directorul unui hotel din oraș.
Sute de mii de oameni din țară, dar și din străinătate și-au cumpărat deja bilete pentru festivalurile din România care sunt programate în această vară.