Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va extinde la nivel naţional sistemul informatic de emitere şi control a rovinietei. Aceasta va putea fi procurată şi prin SMS.

Potrivit unui caiet de sarcini publicat recent în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), rovinieta se va putea plăti prin SMS, odată cu extinderea sistemului informatic naţional pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere.

„Funcţionalitatea se referă la posibilitatea consumatorilor de a achita taxa de utilizare a infrastructurii rutiere prin trimiterea de mesaje SMS către un număr scurt, asociat serviciului. Plata serviciului va fi detaliată în factura generată de către furnizorul de telefonie mobilă către consumator, ca serviciu cu valoare adăugată, urmând ca valoarea efectivă a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere să ajungă în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pe baza unui contract cadru stabilit în prealabil cu furnizorul de servicii de telefonie mobilă”, se arată în caietul de sarcini privind contractarea de servicii pentru extinderea Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control a Rovinietei.

Pentru realizarea acestei posibilităţi, CNADNR va cheltui aproximativ 9 milioane de euro.

I-am întrebat pe câţiva locuitori ai oraşului Sfântu Gheorghe ce părere au despre noua metodă de achiziţionare a rovinietei: „Este o idee foarte bună. Folosind această metodă nu se va mai pune problema lipsei de timp pentru procurarea rovinietei sau problema cozilor la care trebuie aşteptat. Se presupune că trăim într-o lume modernă, iar acest lucru o demonstrează”, ne-a spus Irina.

De aceeaşi părere este şi Adriana: „Este o idee foarte bună! Ne scuteşte de drumuri inutile”,  a spus aceasta.

Totuşi, unora ideea nu li se pare atât de bună: „Investiţia CNADR în acest proiect mi se pare inutilă. Nu cred că asta era cea mai mare problemă care trebuia rezolvată. Cu banii investiţi, mai bine rezolvau problema gropilor. Rovinieta o găseam uşor. În plus, eu nu fac plăţi prin SMS. Nu ştiu ce părere au alţii”, ne-a spus Alexandru.

CNADNR va organiza o licitaţie pentru extinderea sistemului. Până la finele lunii mai, compania aşteaptă ofertele firmelor interesate.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail