Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că va contesta în instanţă amenda aplicată de Prefectura Covasna pe motiv că nu a respectat prevederile legale şi nu a arborat şi drapelul României, alături de steagurile roşu-alb-verde, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie.

Este o amendă de 10.000 lei, dar în aceste momente acest lucru mă preocupă într-o măsură foarte mică. Cred că avem alte priorităţi în aceste zile. Văd că domnul prefect a avut timp şi să numere steagurile, eu nu aş avea timp de aşa ceva în aceste momente. (…) Vom merge în instanţă”, a declarat, pentru AGERPRES, Antal Arpad.

Primarul, care a fost sancţionat din acelaşi motiv şi în anul 2018, a adăugat că a contestat în instanţă şi amenda anterioară, însă a pierdut procesul pentru că, susţine el, legislaţia este ambiguă.

„S-a pierdut un proces pe tema asta, dar faptul că legislaţia nu este clară o demonstrează faptul că în primă instanţă am câştigat, în instanţa a doua, unde au fost doi judecători, nu s-au putut înţelege şi au chemat un al treilea judecător. Deci, dacă legea ar fi foarte clară atunci nici judecătorii nu ar trebui să se certe între ei cum ar trebui interpretată legea. E clar că prefecţii sunt de rea credinţă şi aşa interpretează legea. (…) Eu interpretez Constituţia şi legile ţării în sensul în care şi noi (comunitatea maghiară – n.r.) avem anumite drepturi”, a mai spus primarul Antal Arpad.

Prefectul judeţului Covasna, Iulian Todor, a menţionat miercuri, într-un comunicat de presă, că este „profund dezamăgit” de atitudinea primarului, care nici în momentele critice generate de epidemia de coronavirus nu a înţeles să respecte legile ţării.

„Sunt profund dezamăgit de atitudinea unui lider local, care nu a înţeles nici în aceste momente că respectarea legilor ţării este contextul în care se poate convieţui în linişte şi pace pentru toţi cetăţenii judeţului. (…) Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a ales să încalce din nou legea, la fel cum a făcut-o în fiecare din ultimii ani, (fapt pentru care a fost şi sancţionat, dealtfel), să nu arboreze drapelul României alături drapelul Ungariei în număr egal de exemplare cu acesta din urmă, conform prevederilor legale, în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Nu pot să cred, că dacă s-ar fi respectat prevederile legii, importanţa evenimentului ar fi scăzut în semnificaţie. Probabil că la mijloc sunt alte interese. Desigur nu în interesul locuitorilor judeţului şi respectiv al municipiului Sfântu Gheorghe”, se arată în comunicat.

Primarul a fost amendat în baza prevederilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail