O nouă cerere de candidaturi pentru permisele de călătorie DiscoverEU urmează să fie lansată de Comisia Europeană, tinerii europeni având, astfel, noi oportunități de mobilitate.

Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care a transmis că înscrierile vor începe în 7 noiembrie 2019, ora 12:00  și se vor încheia în 28 noiembrie 2019, ora 12:00.

„DiscoverEU este o acțiune UE inițiată de Parlamentul European, ce își propune să le ofere tinerilor europeni noi oportunități de călătorie și mobilitate. ”- a informat ANOFM.

Programul a fost lansat în iunie 2018, cu un buget inițial de 12 milioane euro pentru acel an, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Mii de tineri au avut ocazia să călătorească gratuit prin Uniune în cadrul primei ediții. Aceasta le-a oferit tinerilor posibilitatea unei experiențe unice, mai ales în contextul evenimentelor organizate cu ocazia Anul european al patrimoniului cultural 2018,

„DiscoverEU este o inițiativă a Uniunii Europene care îți dă posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe inedite. Călătorind în special cu trenul (există și excepții pentru a permite participarea tinerilor care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), vei putea admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Tinerii interesați au la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an. Solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie”- se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă 18 ani la data de 31 decembrie 2019;  să dețină cetățenia uneia dintre țările membre ale Uniunii Europene;  să completeze corect formularul de înscriere on-line. Ei vor completa, apoi, un mic test

Programul va fi disponibil accesând https://europa.eu/youth/discovereu_ro, începând cu 7 noiembrie 2019, ora 12:00  Candidații selectați vor putea călători, în special cu trenul, pe o durată cuprinsă între o zi și cel mult 30 de zile, în intervalul 1 aprilie 2020 – 31 octombrie 2020. Tinerii cu nevoi speciale (mobilitate redusă, deficiențe de vedere etc.) vor avea dreptul la sprijin suplimentar adecvat.

În principiu, fiecare participant are dreptul la un bilet cu o valoare medie de 258 EUR și poate călători doar la clasa a 2-a. Totuși, pot beneficia de o sumă mai ridicată, în anumite condiții.

Detalii pot fi aflate accesând https://europa.eu/youth/discovereu_ro.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail