Fundaţia creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe organizează un festival de muzică şi un concurs de artă plastică pentru persoanele cu dizabilităţi, cu scopul de a descoperi şi promova talentele din rândul acestora, dar şi de a înlătura prejudecăţile şi marginalizarea oamenilor cu nevoi speciale.

Directorul fundaţiei, Makkai Peter, a precizat, marţi, că la concursul de creaţie artistică Outsider Art, care va fi organizat pentru a noua oară, pot participa cu lucrări de pictură, grafică, plastică mică şi sculptură persoane cu handicap mintal dovedit cu certificat medical, care au împlinit vârsta de 18 ani.

Fiecare concurent va trebui să trimită, până pe data de 27 noiembrie, pe adresa Casei Irisz din Sfântu Gheorghe, trei lucrări, dintre care una având ca temă obligatorie „Lumea basmelor”.

„Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe a înfiinţat în 2010 Premiul ‘Casa Irisz’ pentru a promova arta şi munca persoanelor cu dizabilităţi mintale din România. Premiul a fost acordat pentru prima dată în decembrie 2010 cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi. Fundaţia Creştina Diakonia va acorda şi anul acesta, pentru a noua oară, Premiul ‘Casa Irisz’ pentru cea mai bună lucrare. (…) Lucrările de desen trebuie să respecte următoarele reguli – să aibă un format de minimum A4, să fie realizate pe pânză, hârtie sau carton cu acuarele, acril, creioane colorate, pastel, ulei, cretă de ulei sau tuş. Sculpturile pot fi din lemn, piatră, metal, lut sau gips, iar mica plastică nu poate fi obiect de folosinţă, de exemplu candelabru, scrumieră etc. Lucrările de concurs trebuie să fie terminate şi să nu mai fi fost prezentate în public. (…) Toţi candidaţii vor trimite trei lucrări, dintre care o lucrare trebuie să aibă ca temă ‘Lumea basmelor’. Celelalte două lucrări pot fi cu temă la liberă alegere. Cei care candidează cu mică plastică, vor trimite doar o singură lucrare şi fotografii despre alte două lucrări”, a precizat Makkai Peter.

Lucrările vor fi evaluate de un juriu profesionist condus de istoricul şi criticul de artă Réka Deuten-Makkai şi vor fi expuse la începutul lunii decembrie la Casa Irisz din Sfântu Gheorghe.

Tot atunci va avea loc festivitatea de decernare a premiilor, iar câştigătorul locului I va primi un premiu de 2.000 de lei, al doilea de 1.000 lei, iar al treilea de 500 de lei.

Makkai Peter a amintit, de asemenea, că Fundaţia United by Music Romania a lansat recent înscrierile pentru cea de-a doua ediţie a concursului de talente muzicale pentru persoane cu dizabilităţi.

La concurs poate participa orice persoană cu dizabilităţi care cântă la un instrument muzical sau cântă vocal, iar câştigătorii primelor trei locuri vor primi drept premiu o excursie în Olanda, cu posibilitatea de a cânta în faţa publicului larg.

Cei care vor fi recomandaţi de către juriu vor avea parte şi de cursuri de mentorat şi educaţie muzicală.

Concursul se va derula în perioada octombrie 2019 – aprilie 2020 în mai multe etape.

Înscrierile pot fi făcute până pe 31 ianuarie 2020 pe adresa United by Music România din Sfântu Gheorghe din cadrul Casei Irisz.

Etapa de preselecţie se va desfăşura în cursul lunii februarie 2020 la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Braşov, iar finala va avea loc în luna martie a anului viitor la Sfântu Gheorghe.

„Experienţa ne arată că există interes pentru această competiţie. Anul trecut s-au înscris 37 de candidaţi, dintre care 19 persoane au ajuns în finală şi 10 persoane au fost premiate. Cu patru persoane, care s-au clasat pe primele trei locuri, am participat la o excursie de o săptămână în Olanda, la evenimentul Benefit Week, organizat de către partenerul olandez. Aici au cântat în faţa a sute de persoane la evenimentul caritabil. Datorită organizaţiei olandeze, în iulie am participat şi în Coreea de Sud cu două cântăreţe la a şaptea ediţie a Festivalului Special de Muzică şi Arte Pyeongchang, care a fost organizat de către Comitetul Olimpic Special din Coreea de Sud. La începutul verii am început să lucrăm cu cei mai talentaţi zece concurenţi, de atunci participă la workshopuri de muzică în mod regulat. Ei deja alcătuiesc o formaţie, s-au împrietenit, iar trei mentori ajută dezvoltarea lor muzicală. (…) Membrii formaţiei provin din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Vrancea, ei participă lunar la repetiţii şi lucrează două zile consecutiv. (…) Anul acesta vom organiza audieri în mai multe locuri, în funcţie de numărul candidaţilor. Se poate aplica de oriunde din România, însă audierile vor fi susţinute în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Cluj şi Braşov”, a precizat Anna Orosz, manager de proiect United by Music Romania.

Fundaţia Diakonia a derulat, în ultimii ani, numeroase proiecte destinate incluziunii persoanelor cu handicap şi administrează o unitate protejată şi un centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi în municipiul Sfântu Gheorghe, precum şi un centru de recreere, terapie şi agrement pentru persoane cu handicap în localitatea Valea Crişului.

În urmă cu câţiva ani, Diakonia a derulat, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, programul „Acceptă-mă”, de informare, comunicare şi educare a tinerilor cu privire la persoanele cu handicap, în scopul acceptării şi integrării mai facile a acestora în societate.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail