La Sala Albastră a Bibliotecii Județene „Bod Peter” din Sf. Gheorghe a avut loc, ieri, evenimentul de lansare a EUROSCOLA- competiție națională desfășurată în cadrul unui proiect internațional finanțat de Parlamentul European, în parteneriat cu Ministerul Educației, la care participă, pentru a 2-a oară, elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din municipiu reședință de județ.
În prezenta celor 24 de elevi ai colegiului care fac parte din proiect, dar și a unor foști participanți la ediția din 2017, precum și a reprezentanților instituțiilor partenere ale proiectului- Biblioteca Județeană „Bod Peter”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Asociația Ecou- prof. Maria Băilă, responsabil proiect, a spus, printre altele:
„Scopul EUROSCOLA este acela de a forma tinerii, noua generație, în spiritul valorilor europene, în spiritul integrării europene, astfel încât să demonstrăm că prin educație putem să ne dezvoltăm și să ne găsim drumul în viață, idiferent unde în Europa, în statele membre ale Uniunii Europene. Ne bucurăm că astăzi sunt alături de noi partenerii cu care noi am încheiat parteneriate, și au venit cu deschidere spre noi, deoarece singuri niciodată nu putem să facem lucruri mărețe. Împreună, eu zic, suntem mai buni și mai puternici, și putem deschide mai multe uși. Astfel, aș menționa pentru început partenerii noștri, și-anume Biblioteca Județeană, unde ne aflăm, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Asociația Ecou, dar pe lângă acești parteneri cu siguranță ni se vor alătura și alții, pe parcurs.(…)
Anul acesta proiectul EUROSCOLA are ca temă „ Educația schimbă vieți”, ori în cadrul acestei teme fiecare școală care se înscrie în cadrul acestei competiții trebuie să promoveze o personalitate locală sau o personalitate națională care a contribuit cu ceva la dezvoltarea comunității, a tinerei generații, sau care a lăsat ceva în urmă. Noi am considerat că Romulus Cioflec este personalitatea locală pe care noi ar trebui să o popularizăm, în primul rând să o cunoaștem. De ce? Pentru că aparține acestor locuri și are o strânsă legătură cu școala. Noi suntem elevi, suntem profesori, deci legăturile noastre sunt foarte strânse, de aceea și proiectul nostru poartă titlul <<O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa>>.”
Constanța Balog, profesor coordonator al proiectului EUROSCOLA 2019, a amintit că la ediția a X-a a concursului desfășurată în anul 2017, echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, coordonată de dânsa, împreună cu prof. Maria Băilă, a obținut locul I cu proiectul intitulat – „Clădirea Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> – obiect de patrimoniu”, beneficiind astfel de de două zile de activități în Parlamentul European. Aceasta a precizat că pornesc în acest nou proiect „cu gândul și cu hotărărea de a ajunge din nou la Strasbourg.”
„Per aspera, ad astra>” adică <„Prin greutăți, către stele”
„Ne-am plăcea foarte mult să repetăm această experiență, pentru că ea va fi benefică atât pentru noi, cât și pentru voi. (…) Fiecare ediție are o altă temă. Cea de anul acesta este sub acest logo: <<Educația schimbă vieți>>. Într-adevăr, implicarea noastră educațională, a noastră personală și a acelor care sunt responsabili pentru educația noastră, ne poate schimba viața. Numai dacă ne gândim la ideea aceasta spusă de cineva că <<educația înseamnă drumul de la întuneric către lumină>>- adică oricât de mic efort facem, orice vom încerca pentru a trece acestă barieră dintre întuneric- adică ignoranță, și lumină- adică cunoaștere, va fi în beneficiul nostru. Parcursul vostru școlar are tocmai acest rol, de a vă scoate dintr-o formă de întuneric, de ignoranță, către cunoaștere, către valori morale sau democratice. De asemenea, mi-a venit în minte o idee și anume că <<per aspera, ad astra>>, adică <<prin greutăți, către stele>> – orice obțineți, fie prin activitatea voastră de zi cu zi, fie prin implicarea prin aceste proiecte unde avem rezultate, – nimic nu se poate face decât printr-un efor constant și efort continuu.
Personalitatea pe care ne-am propus să o promovăm are o foarte mare legătură cu educația. Noi ne gândim la un simplu fapt: că a pornit dintr-un sat transilvănean și a ajuns un scriitor cunoscut care a călătorit în întreaga Europă, care este menționat de către George Călinescu în Istoria Literaturii Române, înseamnă că a avut un parcurs educațional deosebit care merită atenția noastră.”- a spus prof. Constanța Balog.
Prof.dr Luminița Cornea „a reușit să readucă în atenția publicului un scriitor uitat pe nedrept, apreciat de marele Perpessicius, în 1943, ca <<fire de peregrin>>”.
Nimeni altcineva nu putea să le vorbească mai bine elevilor participanți la concursul EUROSCOLA, despre personalitate lui Romulus Cioflec, decât prof.dr. Luminița Cornea despre care, în paginile Mesagerul de Covasna, dr. Catinca Agache spunea că: „Deși are la activ câteva cărți importante publicate, se poate afirma că în centrul preocupărilor sale culturale și literare a stat, de mai bine de un deceniu, personalitatea scriitorului și jurnalistului, dascălului și omului politic, mai puțin cunoscut în țară prin complexitatea făptuirilor sale și nedrept încadrat (uitat de fapt) de critica literară, Romulus Cioflec. Ea face astfel un serviciu important culturii române prin restituirea acestui reprezentativ scriitor al locului, dar pe care pașii destinului l-au purtat în aproape întreg spațiu românesc – la Chișinău (profesor la Liceul Alecu Russo”, la alte licee aproape un deceniu), Timișoara (Liceul ,,C.Diaconovici-Loga”), București (professor la Liceul ,,Gheorghe Lazăr”, bibliotecar la Academia Română), Iași (jurnalist la ,Viața Românească”), Arad (ziarist la ,Românul”, unde este remarcat de Vasile Goldiș) – , lăsând în urma sa 12 volume, de proză, proză scurtă, impresii de călătorie (prin lume), dramaturgie, astăzi aproape trecute în conul de umbră al lectorului și al criticii literare. Cu atât mai valoroasă și lăudabilă este inițiativa cercetătoarei Luminița Cornea, care, cu persuasiune și acribie, a reușit să readucă în atenția publicului un scriitor uitat pe nedrept, apreciat de marele Perpessicius, în 1943, ca <<fire de peregrin>>”.
Cei 24 de elevi ai CNMV au ascultat-o cu mare interes pe prof. Luminița Cornea căreia i-au adresat întrebări interesante despre viața și opera lui Romulus Cioflec. De asemenea, participanții au răspuns la întrebările pe care prof. Luminițea Cornea le-a adresat acestora, la rîndule ei, din cele expuse în cadrul evenimentului de deschidere al concursului EUROSCOLA, cu proiectul „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa”, fiind premiați.
„Asta ne dorim, să ajungem și noi la Strasbourg.”
Darius Manea, elev în clasa aX-a, participant în proiectul Euroscola ne-a spus: „Județul nostru are destul de multe personalități dar noi l-am ales pe Romulus Cioflec, și ne dorim să-l facem cunoscut. Am făcut un sndaj de opinie înainte de proiect, și acum dorim să derulăm anumite activități, campanii de informare, și să facem un sondaj și după. Sunt convins că prin implicarea noastră putem să ne clasăm din nou pe primul loc la nivel de țară, asta ne dorim, să ajungem și noi la Strasbourg.
Nouă nu ne rămâne decât să le dorim ca visul lor- al elevilor și profesorilor coordonatori, să li se împlinească!
Maria Crețu-Graur