…A venit toamna. Cel puțin din punct de vedere meteorologic,  nu (încă) și astronomic,  dar vremea bună ține cu noi.  A sosit timpul ca instituțiile de cultură să-și reia din plin activitatea. Opera și Filarmonica din Brașov și-au făcut deja „încăzirea”, oferind zilele trecute unui numeros public aflat în Piața Sfatului  două concerte succesive omagiale dedícate Nașterii Sfintei Fecioare Maria – Ocrotitoarea  bătrânului burg din centrul țării. Au fost două regaluri muzicale, foarte apreciate de localnici, dar și de numeroșii turiști aflați în zona centrală a urbei de sub Tâmpa  încântați – după cum ne-au declarat unii dintre cei intervievați – de nivelul artistic ridicat al spectacolelor.

În zilele următoare, mai precis sâmbătă, 14 septembrie a.c. se deschide Stagiunea 2019-2020 la Opera Braşov, iar săptămâna viitoare, în seara de joi, 19 septembrie,  și Filarmonica va trăi un moment similar.

 

Tradiția continuă…

 

În mod tradiţional,  iubitorii spectacolelor lirice din zona noastră  vor  urmări în prima zi de weekend din această săptămână, începând de la ora 18,30   capodopera genului, celebra operă „Traviata”, de Giuseppe Verdi.  De ani buni la Brașov  inaugurarea cât şi  încheierea Stagiuni stau sub semnul nemuritoarei lucrări verdiene, programarea constantă încheind un cerc simbolic de reprezentaţii deosebite, extrem de apreciate de către marele public. Va fi cea de-a 67-a  Stagiune a Operei Brașov, eveniment așteptat cu mare interes de iubitorii genului după o …lungă vară fierbinte.

La fiecare reprezentaţie de acest fel iau parte  şi  spectatori  din judeţul  Covasna, deveniţi în timp prieteni statornici ai  prestigioasei instituţii de cultură  (mai cu seamă elevi de la Liceul de Artă din Sf. Gheorghe, la îndemnul şi sub îndrumarea prof.  director Sebestyén-Lázár Enikö. În acest context conducerea Operei braşovene,  respectiv managerul  Ovidiu Lucian Mezei, ne-a rugat să transmitem covăsnenilor  prin intermediul ziarului invitaţia de a fi prezenţi în număr cât mai mare, săptămână de săptămână, în primitoarea incintă de pe strada Bisericii Române din municipiul de sub Tâmpa.

 

O tulburătoare poveste de dragoste

 

 

Soprana Cristina Radu

Așadar, revine în atenţia melomanilor povestea dramatică de iubire  a tinerei Violeta Valery, lucrare care constituie  cea mai cunoscută şi preţuită creaţie  verdiană. Şi aşa cum ne-a precizat  colaboratoarea noastră de specialitate, PR-ul instituției,  Cecilia Toma, opera  „Traviata” impresionează de peste un secol şi jumătate datorită ideii nobile pe care o transmite: jertfa întru iubire.

Inspirându-se din celebrul roman „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Tânăra  şi frumoasa Violeta devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând dintr-o mistuitoare pasiune  pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Despre acest personaj feminin încărcat de tragism  însuşi romancierul  Al. Dumas-fiul nota undeva: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”.

Poate nu toată lumea știe, dar  „Traviata” este singura operă compusă de Giuseppe Verdi a cărei acțiune se desfășura contemporan cu viața compozitorului. Chiar în timp ce marele creator compunea, au început să circule zvonuri despre conținutul scandalos al lucrării. Temându-se de eventuale proteste  și urmări neplăcute legate de încălcarea codului etic din societatea acelor timpuri, cenzorii venețieni l-au obligat pe autor să schimbe perioada în care se petrece povestea, mutând-o cu…o sută de ani înainte!? Interesant este de subliniat faptul că până și fanii lui Verdi au fost de acord cu această schimbare. Ulterior lucrurile au revenit la normal, iar realizatorii au  plasat acțiunea  la mijlocul secolului al XIX-lea, așa cum intenționase marele compozitor.

Considerată astăzi drept cea mai de succes operă  din repertoriul universal, amintita lucare a parcurs un drum lung de la debut, când publicul a  considerat-o un… eșec !!! Primirea negativă a primei reprezentații s-a datorat distribuirii nepotrivite a sopranei Fanny Salvini-Donatelli, prea în vârstă și prea „plinuță” pentru a o întruchipa pe tânăra Violeta, cea care moare de tuberculoză – o boală care îi face pe cei suferinzi să slăbească în mod drastic.

Giuseppe Verdi a compus opera, așa cum spuneam,  având la bază romanul cu accente autobiografice „Dama cu camelii”, publicat în 1848 de Alexandre Dumas – fiul. În lucrare, scriitorul francez s-a folosit de povestea romantică pe care a trăit-o cu Marie Duplessis, celebra curtezană a vremii. Duplessis ar fi fost amanta unor oameni importanți și bogați din Paris din acea perioadă, printre care compozitorul Franz Liszt și, conform relatărilor, chiar tatăl lui Alexandre Dumas, autorul cărților „Cei trei mușchetari” și „Contele de Monte Cristo”. La fel ca personajul Violetta, din „Traviata”, Marie moare la doar 23 de ani.

Avem, așadar, de-a face cu o tulburătoare melodramă  în patru acte, care a avut premiera la Veneţia în luna martie a anului 1853. Şi  de atunci, această excepţională creaţie a oferit fiecărei generaţii de spectatori câte ceva de spus. De fapt, însuşi compozitorul Verdi anticipase după o lungă carieră artistică faptul că lucrare sa de căpătâi încă nu şi-a spus  ultimul cuvânt…

Şi, intr-adevăr, la respectabila ei vârstă‚ minunata, dramatica, emoţionanta „masterpiece” impresionează la fel de mult publicul de astăzi, ca şi în secolul trecut, demonstrând că iubirea pură rămâne nepieritoare.

 

 Muzica verdiană transmite  vigoare,  frumuseţe, dramatism

 

„Traviata” este cea mai cântată operă din lume, existând de-a lungul timpului sute de producții. Capodopera a avut o viață bogată și variată și dincolo de scena lirică, fiind sursă de inspirație pentru numeroase filme,  muzica figurând pe mai multe coloane sonore. Pe lângă numeroasele adaptări cinematografice, cea mai apreciată fiind a regizorului Franco Zefirelli, intriga din „Traviata” a fost reconvertită în filmul din 1936 – „Camille”, având-o în distribuție pe Greta Garbo, dar și în povestea romantică din „Pretty Woman”, cu Julia Roberts și Richard Gere în rolurile principale. Să amintim și fantezia muzicală „Moulin Rouge” a regizorului Buz Luhrmann, realizată în anul 2001. Muzica din operă se regăsește în coloanele sonore ale câtorva pelicule importante: „Nașul”, „În bătaia puștii” sau „La La Land”.

Opera are numeroase momente muzicale care au devenit celebre, fiind foarte îndrăgite de public; dintre acestea, poate cel mai cântat este „Libiamo Ne’ Lieti Calici” sau „Brindisi”, cum mai este cunoscut duetul Alfredo – Violetta din actul I. Muzica verdiană transmite multă vigoare,  frumuseţe, dramatism. Toate acestea se regăsesc în spectacolul-eveniment ce va fi prezentat sâmbătă-seara în Deschiderea  noii suite de reprezentaţii pe scena Operei din Braşov.

                                               

Distribuție valoroasă

 

Pe afişul spectacolului de inaugurare  se regăsesc numele unor artişti consacraţi, dintre  care se evidenţiază vedetele Cristina Radu, Mihai Irimia și Adrian Mărcan. În rolul principal feminin (cel al Violettei Valery) va performa și de această dată  talentata soprană, Doctor în Muzică,  Cristina Radu, care și-a încântat numeroșii admiratori în ultimii ani cu prestații excelente.

Compozitorul Giuseppe Verdi

Personajul complex al  tânărului înamorat Alfredo Germont va fi întruchipat de  valorosul tenor  Mihai Irimia, care  în ultímele sezoane a avut evoluții notabile. Și vom completa triada staturilor cu baritonul Adrian Mărcan, în rolul egoistului tată Giorgio Germont, solistul de anvergură internațională fiind prezent în ultima vreme și în numeroase spectacole ale Operelor Naționale din București și Iași.

Salutăm, de asemenea, prezența și a altor nume consacrate ale Operei brașovene, precum Gabriela Hazarian (în rolul Florei Bervoix), Sonia Hazarian (Annina), Claudiu Bugnar (Gastone), Nicolae Zaharia (Baronul Douphol), Paul Tomescu (Marchizul d’Obigny), Marian Rește (Dr. Grenvil), Dan Ionescu (Majordomul), Adrian Stănilă  (Grădinarul).  La reușita reprezentației își dau concursul Orchestra, la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, Corul dirijat de Leonard Boga, precum și Baletul Operei Brașov,  cu soliștii balerini Iulia Coșeriu și Dorin Mirea. Regia artistică este una clasică, fiind semnată de regretatul director de scenă Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele aparțin Rodicăi Garștea, iar coregrafia – Nerminei Damian.

 

Informaţii despre procurarea biletelor

 

Biletele au  prețul cuprins între 45 lei în sală și 35 lei la balcon lateral și se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419.380. Program: de luni  până vineri  între orele 10.00 – 17.00 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care mai… rămân bilete disponibile !).

În Stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

O precizare importantă la final:  Eveniment artistic la care ne referim în prezentul articol este susținut cu sprijinul Primăriei municipiului Brașov.

 

Se reiau manifestările de succes „Salonul muzical” și „Recitalul de la ora cinci”

 

   După inaugurarea noii Stagiuni se vor relua tot în luna septembrie 2019 două dintre manifestările artistice ce au căpătat girul publicului. În Foaierul Operei va avea loc periodic  „Salonul muzical” – o manifestare muzicală vocală și instrumental –  gândită și realizată de pianistul Ovidiu Lucian Mezei, spectacol care încă de la debut s-a bucurat de succes. Prima reîntâlnire din noua serie urmează să aibă loc vineri, 27 septembrie a.c., de la ora  17.00.

Să amintim o altă inițiativă izbutită ce și-a demonstrat viabilitatea în ultimii ani, anume „Recitalul de la ora cinci” organizat de  Operă în cooperare cu Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov. Spectatorii sunt așteptați miercuri, 18 septembrie 2019, la ora 17.00, la sediul muzeal din Piața Sfatului.

 

Mult succes tuturor !

 

…Stimaţi  iubitori de frumos,  mai sunt doar două zile până ce se va ridica din nou cortina, marcând Deschiderea oficială a Stagiunii cu numărul  67. Va fi un moment emoționant, așteptat cu nerăbdare de întregul colectiv, dar și de public,  eveniment artistic despre care managerul Ovidiu Lucian Mezei ne-a vorbit cu multă căldură. Prin intermediul publicației noastre distinsul om de cultură invită cât mai mulți prieteni ai Operei braşovene la acest spectacol, dar și la cele care vor urma.

Sâmbătă-seara,  la ora tradițională 18,30 se va reauzi, așadar,  gongul inaugural, apoi  aplauzele îl vor întâmpia pe maestrul dirijor Traian Ichim, după care acordurile  Uverturii vor da semnalul începerii unei noi povești minunate din lumea mirifică a operei.

Chiar dacă este foarte cunoscută, această  capodoperă, una dintre cele mai celebre creaţii ale genului liric muzical, va încântă cu siguranță publicul.

Mult succes în noua Stagiune colectivului Operei braşovene!

Horia C. Deliu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail