Senatorul PMP Gheorghe Baciu este singurul parlamentar covăsnean care, prin activitatea sa, face dovada că reprezintă vocea românilor din acest județ, în Parlamentul României. 

 

 

 

Într-un comunicat  transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de reprezentanții Biroului  de presă al Cabinetului Senatorial nr. 2Covasna, este adusă la cunoștința covăsnenilor activitatea acestuia în prima sesiune din acest an al mandatului său de parlamentar.

 

 

„Intervențiile  Domnului senator Gheorghe Baciu de la tribuna Senatului în prima sesiune din acest an al mandatului său de parlamentar, fie prilejuite de dezbaterile proiectelor legislative în Comisia de Agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, din care a ales să facă parte, ca și cele din plenul ședințelor Senatului, cât și tematica celor 63 de interpelări, 15 întrebări și a celor 65 de declarații politice   formulate  în mandatul de până acum, se raportează strict la realitățile pe care le trăiesc locuitorii români și maghiari din  circumscripția electorală pe care o reprezintă.

Multe dintre ele au fost inspirate de preocupările și demersurile societății civile românești pe care, de comun acord cu reprezentanții conducerii  acesteia, le-a preluat și le-a prezentat colegilor parlamentari din țară, precum și premierului sau miniștrilor din Guvernul României.

 

La unele nu s-a primit nici până acum răspuns – cazul interpelării doamnei prim-ministru referitor la ignorarea de către Guvern a doleanțelor românilor din județele Covasna și Haghita sau la modul cu care tratează membrii acestuia problemele grave cu care se confruntă  locuitorii acestor județe, indiferent de etnia lor, precum și instituțiile reprezentative ale Statului Român din zonă.

 

La alte interpelări răspunsurile au fost convenționale, deseori contradictorii – cazul intervenției si revenirii asupra necesității reparării podului feroviar de la  Budila sau al transferului instrumentelor de fanfară disponibilizate din unitățile militare către administrația locală, ca urmare a solicitării Primăriei Sita Buzăului.

 

Au mai fost interpelați: ministrul Sănătății în privința asistenței sanitare primare și folosirii eficiente, la nivel național, a resurselor de sănătate din județul Covasna; ministrul Educației Naționale pentru atenția ce trebuie acordată medicinii şcolare; ministrul Apărării Naționale referitor la starea actuală a amenajărilor din Cimitirul internațional al eroilor situat în Sfântu Gheorghe (s-a primit un răspuns deosebit de bine documentat, în baza căruia s-a adresat Primarului municipiului reședință de judeţ spre conformare legală); ministrul Mediului cu referire la branșarea gospodăriilor populației din zonă la rețeaua de canalizare sau ministrul Muncii pentru suplimentarea fondurilor A.J.O.F.M. Covasna în vederea angajării șomerilor.

 

Totodată a întreprins demersuri pentru asigurarea subvențiilor necesare încălzirii locuințelor populației din zona montană în perioada sezonului rece și racordarea acestora la rețeaua națională a gazelor naturale.

 

Din  titlurile intervențiilor făcute în cadrul ședințelor destinate Declarațiilorpolitice din programul săptămânal al acestei sesiuni a Senatului se poate desluși ușor tematica abordată și poziția Domnului senator BACIU față de preocupările concetățenilor săi din județul Covasna: Doleanțele românilor din CV. și HR. – Ignorate ( 20.02); Atitudini pe stadioane („Ce ție nu-ți place…”: scandările xenofobe la meciurile echipelor locale) 27.02; Finanțările Guvernului Ungariei în România(6.03); Schimbare de paradigmă-poziția conducerii administrației județene față de construirea  Aeroportului Brașov( 27.03); Achiziția terenurilor arabile din România de către străini(…); Discriminare (29.05); Ecourile alegerilor europarlamentare în alte „ținuturi românești” (06.06); Varga Attila la Curtea Constituțională (19.06); Ce nu vrem să pronunțăm: România și Ținutul Secuiesc (26.06).

 

Dintre cele 101inițiative legislative pe care domnul senator Gheorghe Baciu le-a promovat în Senatul României,  de la începutul mandatului, dintre care 29 depuse în această sesiune parlamentară, inițiate personal sau la motivația cărora a aderat, l-au preocupat cele aflate în special în interesul cetățenilor din această zonă: Legea Cadastrului (întabularea dreptului de proprietate în sistemul integrat al Cadastrului  și  Cartea funciară pe baza înregistrărilor existente în Registrul Agricol sau a proceselor verbale de punere în posesie în urma reconstituirii dreptului de proprietate), modificarea și completarea  Codului de procedură civilă, a legilor privitoare la sistemul unitar de pensii, reorganizarea ANAF (revenirea la unitatea financiară din Întorsura Buzăului), completarea Legii 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrative teritoriale a steagurilor proprii, modificarea actelor normative care reglementează domeniile administrației publice (L.215/1996), îmbunătățreaprevederilor Legii cetățeniei române (L. 21/1991), a dispozițiilor privitoare la protecția populației în sezonul rece, specific locuitorilor din zona noastră (O.U. 70/2011), a unor  reglementări  referitoare la domeniulsănătățiipublice (L.448/2006 sau O.U. 124/1998), la plățile care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 (O.U. 3/2015), precum și pentru aprobarea obiectivelor de investiții „Spitale pentru România” și „Autostrada București – Brașov”.

 

Printre alte preocupări, mai enumerăm intervențiile pentru simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene; siguranța amenajărilor hidrografice din România; modificarea O.U.G. …..la solicitarea oamenilor de afaceri din județul Covasna; preocupările privind longevitatea populației și integrarea în activitatea publică a persoanelor de vârsta a treia; intervenții în vederea coerenței actului de guvernare, etc.

 

Expunând succint aspecte din activitatea sa de senator, știind că mulți dintre cei care  doresc să le reprezinte doleanțele în Parlamentul României nu i-au urmărit-o și nu au apelat la resursele sale parlamentare, Domnul senator  dorește să îi asigure de straduința sa de a-și aduce contribuția și în viitor la realizarea dezideratelor lor.

 

În această perspectivă, apreciază sprijinul presei locale care i-a acordat posibilitatea de a dialoga cu concetățenii săi și prin intermediul mijloacelor specifice acesteia: <<Mi s-a dat astfel ocazia  să-mi reafirm disponibilitatea de a sta și în viitor, până la sfârșitul mandatului încredințat,  la dispoziția tuturor celor care au nevoie de serviciile mele parlamentare, cel puțin în măsura în care am făcut-o și până acum>>”.

 

M.D.C.

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail