Un grup de iniţiativă, reunit săptămâna aceasta în localitatea covăsneană Bicfalău, şi-a propus să înfiinţeze prima asociaţie profesională a lucrătorilor de tineret din România, structură menită să sprijine dezvoltarea calitativă a acestui domeniu.
Consilierul în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului Cătălin Lazăr a precizat că astfel de asociaţii funcţionează cu succes în străinătate şi joacă un rol important în definirea şi reglementarea naturii, practicii, validării, calificării şi certificării, acţionând ca o „poartă de acces” spre această profesie.
Pe de altă parte, aceste asociaţii profesionale contribuie la elaborarea standardelor de competenţă şi la stabilirea codurilor profesionale de etică.
„Cu ceva timp în urmă, fiind membru selectat în cadrul a două grupuri naţionale de lucru menite a identifica standarde de calitate în activitatea de tineret din România, am realizat cât de necesară este existenţa unei asociaţii profesionale care să reunească oamenii implicaţi în lucrul cu tinerii (…) Astfel, în perioada 10 şi 13 iunie avem o întâlnire cu experţi şi lucrători de tineret atât din organizaţii nonguvernamentale, cât şi din autorităţi publice centrale sau locale, prin care dorim să punem bazele primei asociaţii profesionale de lucrător de tineret. Este foarte important, pentru că atât la nivel european, cât şi la nivel mondial se vorbeşte despre definitivarea unor standardele de calitate, se vorbeşte despre finanţarea care să susţină segmentul de tineret, dar prin indicatori clari şi, astfel, noi dorim să punem bazele unei asociaţii profesionale capabile să vină în întâmpinarea politicilor guvernamentale şi să stabilească criterii clare pentru ceea ce înseamnă activitatea de tineret (…) Prin asta dorim să ne aliniem şi noi direcţiilor strategice de la nivel european”, a declarat pentru AGERPRES, Cătălin Lazăr.
Acţiunea este sprijinită de Compartimentului Tineret/Tabere al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Covasna şi Ministerul Tineretului şi Sportului, care vor mai susţine două proiecte ce se vor desfăşura în această vară la Centrul de Tineret de la Pădureni din judeţul Covasna.
„Celelalte două proiecte sunt de tradiţie, vorbim despre Şcoala Naţională pentru Democraţie, aflată la a şasea ediţie, prin care aducem la Pădureni în jur de 100 de tineri, cărora încercăm să le arătăm ce înseamnă valorile democratice, ce înseamnă toleranţa, ce înseamnă respect, ce înseamnă înţelegere. Dar mai mult decât atât, noi încercăm ca prin aceste programe să îi scoatem cumva din bula de virtual să îi aducem cu picioarele pe pământ, să interacţioneze, să se cunoască între ei”, a mai spus Cătălin Lazăr.
Şcoala Naţională de Democraţie se va desfăşura în perioada 1-7 august, iar printre invitaţii speciali se va număra, ca şi în ceilalţi ani, politologul Cristian Pîrvulescu.
Cel de-al doilea proiect se numeşte „România mea” şi este dedicat tinerilor din România şi din regiunile istorice din afara graniţelor ţării.
„Noi am dori foarte mult ca tinerii să înţeleagă că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, că nu putem să aşteptăm întotdeauna de la alţii şi că numai implicându-ne putem să schimbam ceva (…) Tineretul este un segment care nu trebuie neglijat (…) şi, dacă ne gândim la viitor, trebuie ca tineretul să ocupe un loc extrem de important, palpabil şi real şi pe agenda tuturor celor care au puterea şi doresc să schimbe lucrurile în comunitate”, a conchis Cătălin Lazăr.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES