Palatul Copiilor și Clubul de șah „Cavalerul ” din Sfântu Gheorghe au organizat ieri un concurs de șah, intitulat „Cupa 1 Iunie”, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.

 S-au întrecut 21 de copii, care frecventează cursuri de șah la Palatul Copiilor și la un nou club, „Tura de șah”, la Școala Gimnazială„Nicolae Colan”.

Concursul s-a desfășurat în sistem elvețian, reglementat de către Federația Română de Șah, însă copiii, fiind începători, nu au coeficient ELO, adică un punctaj care indică nivelul lor de pregătire.

Fiecare copil a jucat 5 partide cu adversari de toate vârstele. Departajarea s-a făcut însă pe categorii de vârstă.

La categoria fete cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani,  au câștigat:

Locul I -Popa Ana Maria;  Locul II – Simon Ștefania; Locul III – Axinia Alessia Maria.  La categoria fete cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani , au ocupat primele trei poziții: Locul I – Bândea Anisia;  Locul II – Vasiliu Maya Cristiana;  Locul III – Audi Bernadett.

La categoria băieți cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani, câștigătorii au fost:  Locul I – Buceleanu Roland;  Locul II – Mogda Ianis Ștefan; Locul III- Sica Răul Adrian; La categoria băieți cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani , câștigătorii au fost: Locul I- Dragomir Antonio Andrei; Locul II- Benedek David; Locul III- Pușcarau Mihai Dragoș.

 

Dragomir Antonio Andrei a fost singurul concurent care a obținut 5 victorii, nefiind învins niciodată.

„Sunt foarte fericit. M-au ajutat mult partidele cu tata, pe care de cele mai multe ori le pierd. Azi am avut fluturi în stomac, am avut și adversari buni, dar până la urmă i-am învins. Eu joc șah de un an, la școală, la after-school.”, ne-a spus Dragomir Antonio Andrei.

Ocupanții primelor trei locuri de la fiecare categorie de vârstă au primit cupe, diplome și medalii, iar ceilalți concurenți au fost răsplătiți cu diplome de participare.

Potrivit organizatorilor, principalele obiective ale acestei competiții sunt : identificarea copiilor dotați și superdotați în acest domeniu, evaluarea nivelului de pregătire teoretică și practică și  realizarea unui schimb de experiență între membrii și conducătorii cercurilor de șah din palatele de copii și cluburile de șah.

 

Majoritatea copiilor frecventează cursul de șah de la Palatul Copiilor, de 1-2 ani, sub îndrumarea profesorului Meșter Alexandru.

„Eu iubesc acest sport al minții de la vârsta de 5 ani. Apoi părinții m-au înscris la cursurile de șah din Bihor, orașul în care locuiam. Am ajuns să fac performanță, am ajuns șahist calificat, am avut categorie. Am participat la numeroase competiții, iar când m-am mutat în Sfântu Gheorghe m-am gândit că poate pot continua să activez în acest domeniu. De cinci ani sunt profesor de șah la Palatul Copiilor, este o pasiune pe care doresc să o transmit și altora și mă bucur că în acest oraș sunt prichindei cărora le place șahul. Lucrez cu ei de doi ani pe table magnetice, moderne. Înainte aveam table vechi.

Din păcate șahul nu este sprijinit la adevărata  lui valoare, nici copiii nu joacă ca acum 15-20 de ani, ei fiind bombardați de alte instrumente, precum tablete, telefoane, calculatoare. Copiii care decid în ziua de azi să joace șah, înseamnă că chiar sunt pasionați de acest sport și indiferent de tentațiile tehnologice, ei continuă să-și cultive acest talent. Dacă ar exista antrenament zilnic, câțiva dintre cei care au participat azi la concurs, ar putea ajunge la Campionatele Mondiale de șah.

M-am ocupat și de olimpiadele școlare de șah, în anii 2012 și 2014, care au avut loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Colegiul Național „Szekely Miko”. Dețin și calificarea de arbitru, care îmi permite, iată, să organizez competiții de șah în acest oraș.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Meșter Alexandru.

Un alt arbitru care a participat ieri la concursul de șah, urmărind cu atenție timp de 2 ore și jumătate, prestația jucătorilor, este Balazsi Ladislau.

„Mă bucur să văd atâția copii  interesați de șah. Este un sport frumos, pe care trebuie să-l „simți”. Județul Covasna nu are tradiție în șah, dar suntem câțiva care avem un punctaj ELO, recunoscut de Federația Națională de Șah. Cel mai mult are un domn din Cernat, Bokk Attila, care a obținut 2082 de puncte la un concurs internațional organizat la Corund. Eu am aproape 1800 de puncte. Campionul Mondial are circa 9800 de puncte .

La Campionatul Mondial pentru amatori am participat și eu de mai multe ori. Am reușit să mă clasez pe locul 70 din 300.

La noi în județ, cel mai bun rezultat l-a obținut un domn din Târgu Secuiesc, la Campionatul Mondial la Șah prin corespondență. El s-a clasat, în anul 1930, pe primul loc. Atunci șahul se juca prin scrisori. Scriai adversarului din străinătate mutarea, așteptai 2 săptămâni să vină răspunsul cu mutarea lui și tot așa. Alte vremuri…”, ne-a declarat Balazsi Ladislau.

În calitate de antrenor, dar și de arbitru, a participat și Alin Pațilea, care anul ăsta și-a luat licența în șah, din pasiune.

„Totul a început spontan. Eram 3 prieteni care jucam șah săptămânal, și mi-am dat seama că îmi place foarte mult. Eu sunt jandarm, însă de puțin timp îmi ocup timpul liber antrenând copii, transmițându-le mai departe tot ce știu în materie de șah. Am format recent grupe la Școala de la Gară și la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, iar în curând voi deschide al doilea Club oficial de Șah, care se va numi „Tura de Șah”. Avem copii isteți și sper să ajungă la competiții de înalt nivel.”- a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Alin Pațilea.

 

Șahul ajută un copil să-și dezvolte imaginația. Până la urmă pur și simplu privește o tablă cu 64 de pătrățele și niște piese care se pot mișca pe tablă în diferite moduri până când jucătorii le dă viață în jocurile lor. Pe măsură ce un jucător progresează, fiecare poziție de pe tablă comunică din ce în ce mai mult cu jucătorul. El începe să recunoască poziții tipice și combinații, caută idei noi bazate pe cunoștințele acumulate.
Pe măsură ce abilitățile cresc, devine mai ușor a se planifica viitoare atacuri și să se evalueze pozițiile ce apar.
Modalitatea de a câștiga o partidă de șah presupune plănuirea unei strategii și urmărirea ei până când s-a atins obiectivul, anticipând și prevenind mutările adversarului în același timp. Totul începe cu viziunea, cu abilitatea de a imagina un obiectiv. Cine devine bun la aceste lucruri la tabla de șah, le poate aplica în viață.

Dacă credeți că copilul dumneavoastră este atras de acest sport al minții, puteți să-l înscrieți, începând din toamnă, la cursul de șah de la Palatul Copiilor. Participarea este gratuită.

 

Larisa AXINIA

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail